ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Svetkovina Krista Kralja
Danas,25.studenog je svetkovina Krista Kralja . Svečano središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

Na svršetku liturgijske godine slavimo blagdan Krista Kralja svega stvorenja.Na taj način Crkva želi posvjedočiti da cijelo njeno bogoštovlje kao i čitava ljudska povijest svoje ispunjenje dobiva samo u Kristu. On je »punina svega«. Krist nije Kralj samo u kultu i u paruziji, već da to bude uistinu, treba da je najprije Kralj naših umova, naših volja i naših srdaca. Kristovo Kraljevstvo, koje se ostvaruje u vremenu, jest kraljevstvo ljubavi, međusobnog služenja i zajedničke izgradnje novoga svijeta.
A na svršetku vremena Krist će postati Kralj svega stvorenja: njemu, savršenu Sluzi Jahvinu, bit će suobličeni svi ljudi i podređena sva priroda. Ljubav koju je Krist u punini unio u svijet, na svršetku će vremena biti u punini ostvrena i trajat će vječno - kazao je mons.Šporčić.

Sada, u vremenu, svi mi sudjelujemo u Kristovu spasiteljskom djelu i ostvarenju vječnog kraljevstva ljubavi. Zato će Krist biti Kralj samo onome koji je svjestan njegova kraljevskog dostojanstva, koji vjeruje da je Kristovo Kraljevstvo sveobuhvatno i vječno. Tu nam činjenicu najljepše predočuje Danielovo viđenje o Sinu Čovječjem koji od Boga prima kraljevstvo. »Njemu bî predana vlast, čast i kraljevstvo, da mu služe svi narodi, plemena i jezici. Vlast njegova vlast je vječna, nikada proći neće; i kraljevstvo je njegovo vječno, nikada propasti neće.«

Isus je došao na svijet da svjedoči za istinu. Zato se Krist za svoga zemaljskog života sukobio s predstavnicima tadašnje vlasti koje su htjele da On svoj život i svoje misli prilagodi njihovim političkim ciljevima. I tako se pred sudom ljudskim našao kao okrivljenik Sudac nebeski. Sama je Pravednost izvedena kao krivac pred ljudsku Nepravdu. I tada se dogodilo da je Nedužni osuđen na smrt.U tom prizoru moramo gledati cijelo čovječanstvo pa i sami sebe. Tko iz ljubavi prema zemaljskom kraljevstvu i onome što to nudi, ne prizna Krista za svoga jedinoga Kralja, te u tome tvrdokorno ustraje, doživjet će sudbinu Pilata i buntovnih Židova. Zato Isus i nama kao i Pilatu danas govori da njegovo Kraljevstvo »nije od ovoga svijeta« (Iv 18,36), iako ostaje na svijetu sve do svršetka svijeta.

Isus sam jest Istina (usp. Iv 14,6). I to Istina koja oslobađa čovjeka (usp. Iv 8,31). Tko sluša njegov glas je od Istine, jer mu je to darovano od Boga. Vjera u Krista je Očev dar. A cilj toga dara vjere koja nas veže s Kristom jest naše svjedočenje za istinu i pravdu. To od nas očekuje Bog, ali i ljudi.
Eto, to je najdublji smisao da je Isus naš Kralj.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod vodstvom orguljašice s.Ljubomire Lešić.

Nakon Mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje koje će potrajati do 18 sati.

Brojač posjete:
293771
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016