ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Započeo tečaj vjere za župne suradnike Gospićko-senjske biskupije
U subotu 15. prosinca započeo je tečaj vjere za župne suradnike Gospićko-senjske biskupije koji će se realizirati u Otočcu tijekom tekuće pastoralne godine a težište će biti na izučavanju Katekizma katoličke crkve. Prvi susret okupio je 43 župna suradnika iz svih dijelova biskupije a tečaj je predstavio domaćin, župnik Otočca i generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić. Pokretanje tečaja odluka je povjerenstva koje je osnovao biskup Bogović nakon što dvije pastoralne godine u biskupiji u znaku župne kateheze nisu polučile planirane rezultate.

Prvi predavači na početku tečaja bili su povjesničar i dogmatik. Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović govorio je o povijesti Crkve odnosno o održanim saborima, dok je župnik Senja i profesor na riječkoj Teologiji dr. Richard Pavlić govorio o godini vjere te prvom dijelu KKC posvećen vjerovanju.

Dr. Mile Bogović je govoreći o povijesti održavanja crkvenih sabora od 1. apostolskog sabora u Jeruzalemu 50. godine pa do 1.vatikanskog sabora iz 1809. godine da su oni bili skupovi koji su osuđivali krive nauke dok je posljednji, 2. vatikanski sabor iz 1962. godine bio onaj koji je obrazlagao i tumačio a ne osuđivao. Dr. Bogović je posebno istaknuo zadnji zajednički sabor svih pet patrijarha 879. godine a pojasnio je odluke i Avignonskog i Tridentskog sabora. Isto je pojasnio uvjete koji su bili u Katoličkoj crkvi od 1870. godine i rušenja Papinske države pa do Lateranskih ugovora 1929. godine. Svoje je predavanje zaključio glavnim odlukama 2. vatikanskog koncila kao što su narodni jezici u liturgiji, koncelebracije i uloga laika.

Dr. Richard Pavlić je pojasnio razloge papine odluke o proglašenju Godine vjere koja je pala na dvije obljetnice, 50. godina od održavanja 2. vatikanskog koncila i 20. obljetnice objave Katekizma katoličke crkve. KKC istaknut je kao glavno sredstvo u katehizaciji koji daje sažetak istina o vjeri i koji je sprega Biblije i otačke teologije. Papa je proglasio Godinu vjere zbog zabrinutosti zbog krize vjere i kao poticaj i pomoć na ponovno otkrivanje vjere. Dr. Pavlić je zatim pojasnio sadržaj i strukturu KKC kao i njegovog sažetog oblika Kompendija. Polaznici tečaja su s predavačem obradili 1. poglavlje o vjeri. ( Z.R.)
Brojač posjete:
293610
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016