ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
VRILO 2013. – Godišnjak župa Otočkog dekanata
Već devetu godinu zaredom uoči četvrte nedjelje došašća iz tiska je izišao novi broj godišnjaka župa Otočkog dekanata Vrilo. Po obliku se ne razlikuje od dosadašnjih osim što je veći broj priloga i članaka.

Na početku je uvodna riječ glavnog urednika mons.mr.Tomislava Šporčić koji izražava zadovoljstvo što Vrilo izlazi već devet godina, eto, još jednu godinu pa će, ako Bog dade, biti ponosni "desetogodišnjak" Bit će dakle razloga za slavlje, razmišljati ćemo kako proslaviti taj jubilej. Ovaj nam broj dolazi u Godini vjere, što u ovom povjesnom času još više povezuje Crkvu po čitavom svijetu, u ovom broju svim prilozima smo to i naglasili. Na naslovnoj stranici objavljena je fotografija crkve Majke Božje Krasnarske. To smo učinili s nakanom kako bismo, upravo u Godini vjere, sve naše čitatelje podsjetili na Onu koja je prva propovjedala, kojoj je i njezina rođakinja Elizabeta izrekla onaj radosni pozdrav: "Blažena ti što povjerova" Gospa Krasnarska je zaštitnica naše Gospićko-senjske biskupije. Pod njezino okrilje u jednoj godini okupi se najveći broj naših vjernika. Tijekom Godine vjere bit će korisno pozvati vjernike da se s posebnom pobožnošću obraćaju Mariji. U tu svrhu biti će korisno organizirati hodočašća, proslave i susrete u najvećim marijanskim svetištima, kako nas i paba Benedikt XVI. poziva. Za vjernike naše biskupije, a posebno za područje Otočkoga dekanata Gospa Krasnarska ima nezamjenjivu ulogu. U našim svećeničkim razgovorima pa i u laičkim sredinama znade se čuti i tvrdnja: "Krasno je ispovjedaonica Like, posebno Gacke doline" - poručuje mons.Šporčić.

Uz kalendar svakog mjeseca stavljene su fotografije osoba o sadašnjim ili nekadašnjim odgovornim osobama, o pjevačima ( počimaljkama) u našim župama. Rubrike u Vrilu su uobičajene, ali sadržaji su novi. Na poleđini Vrila nalazi se nova umjetnička slika iz crkve sv.Mihovila Arkanđela u Dabru, koju je izradio i darovao umjetnik Slobodan Radić. Mons.Šporčić poziva da se prione čitanju Riječi Božje, ali i uz čitanje znakova vremena koji nam na osobit način sugeriraju da je samo u Bogu spasenje i da samo život po volji Božjoj može uroditi pravim plodovima i pravom srećom.

Tu je rubrika "Dobro je znati" koja donosi kakvo će vrijeme biti u 2013. godini, vrijeme po mjesecima, zapovjedane blagdane, obvezni post i nemrst, statističke podatke, državne praznike, službe i strukture iz Gospićko-senjske biskupije.

U službi navještenja je i Božićna poslanica našeg biskupa Mile - "Božićni običaji i božićno vrijeme u Godini vjere" .

Ruža Orešković predstavlja nam jednu jednostavnu majku Mariju Vašarević koja je na svijet donjela dvanaestero djece - vrijednih i poštenih ljudi. Biti vjernik prema svojim uvjetima i mogućnostima piše Šemsa Kurtović, o vremenu iščekivanja Marija Mudrovčić. O osobam s invalidnošću " Ne boj se, nisi sam, zajedno sve možemo " piše don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne a čiji je i predsjednik Udruge LSŽ-e. O središnjoj proslavi Međunarodnog dana bijelog štapa piše Branko Ćuić.

Dalje Vrilo donosi biskupijski pastoralni program od proslave Dana hrvatskim mučenika na Udbini 25.kolovoza 2012., Korizmenog susreta svećenika u Biskupijskom ordinarijatu u Gospiću, do susreta za djelatnike u Domu za stare i nemoćne u Otočcu, susret i duhovnu obnovu pjevača Gospićko-senjske biskupije na Plitvicama, susret ministranata GS biskupije, susret supružnika i roditelja u Oštarijama, godišnji susret ŽPV GS biskupije i otvaranje Godine vjere u Otočcu, biskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu, godišnju sjednicu BPV na Plitvicama, o tečaju vjere za župne suradnike GSB - o istim temama izvještava Zvonko Ranogajec ( biskupijski izvjestitelj )

Kao i svake godine u Vrilu najviše prostora posvećeno je vijestima iz župa Otočkog dekanata gdje na 140 stranica opisuju se događaji po župama iz cijelog dekanata.

U rubrici "Mladi za mlade" pišu mladi učenici osnovne škole, te vjeroučitelj Dario Košćak.

Nezaobilazna rubrika je "U susret s ljudima i krajem" gdje se svake godine Vrilo sjeća važnih, a nepoznatih Gačana, tako u ovom broju se prisjeća Zvonimira Jelačić Bužimskog, o kojem piše dr.sc.Jasminka Brala Mudrovčić, o Vladimiru Varićaku - matematičaru i fizičaru svjetskog glasa piše Milan Kranjčević, o Grofu Petru Zrinskom, branitelju Gacke piše prof.Ivan Gomerčić.

Pri samom kraju je i detaljno predstavljen Gačanski park hrvatske memorije - kiparska kolonija. Kako se očekuje, Gačanski park hrvatske memorije Katedra Čakavskog sabora pokrajne Gacke, kao organizator svih dosadašnjih otočkih kiparskih kolonija, kani dokončati upravo 2013. godine. A samo postavljanje skulptura predviđa se 2014.godine. Na dvadesetak stranica iscrpno piše predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajne Gacke pravnik Milan Kranjčević.

U rubrici IN MEMORIAM prisjećamo se vlč.Josipa Šop i prečasnog Ivana Olujić, te Jose Marića Đukana.

Iz tiska Jure Karakaš, hrvatski književnik predstavlja "Tri neobične priče" autora Milana Kranjčević, tu je i knjiga "Otočac u ratnim bilješkama" o kojoj piše dr.sc.Joso Brajković.

Na samom kraju Vrila predstavljen je novi elektronički medij pod naslovom "Zaživio Otočki portal GlasGacke.hr " o kojem piše jedan od urednika Milan Kranjčević , i na samom kraju je program proslave sv.Fabijana i Sebastijana suzaštitnika župe Otočac i Dana Grada Otočca te zaštitnika Gacke doline. Tu je petodnevna priprava, a na sam blagdan središnje misno slavlje predvoditi će i propovijedati uzoriti kardinal Vinko Pulić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit.

Godišnjak Vrilo može se nabaviti u svim crkvama otočkog dekanata i kod izdavača župe Presvetog Trojstva u Otočcu po cijeni od 20,00 kuna. Tiskan je u 2500 primjeraka, a ima 311 stranica.
Brojač posjete:
293592
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016