ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Božić - Rođenje Gospodinovo
Kao spomen rođenja Isusa Krista, vjernici danas slave Božić. Blagdan Božića koji ima osobitu ljepotu, čar i povijest, pruža poruku o Bogu, ali i o čovjeku. Te dvije poruke su osnova poruke o miru, koje u božićnom svetkovanju i čestitanju dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.

Vjerski sadržaj Božića i kultorološki okvir njegova kalendarskog smještaja postali su izvor umjetničkog nadahnuća tijekom stoljeća u svim kršćanskim narodima. Taj kršćanski blagdan i danas se slavi u tradicijskom i tradicionalnom duhu a postao je i sastavni dio popularne kulture i potrošačkog društva. Božić je simbol unutarnjeg života.

Današnji su kršćani pozvani da pronađu put koji vodi iz vanjskog Božića u unutarnji Božić. Vanjski Božić možda površno potiče raspoloženje.Čitavi smisao Božića leži u preobražaju ljudske svijesti u Kristovu svijest. Jesmo li otvoreni za proces duhovnoga rasta na koji nas poziva Krist u evanđelju?

Središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, danas u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u suslavlju s don JUrom Ladišić.

U svojoj homiliji župnik je kazao kako crkva preporuča da se tri puta dnevno moli Anđeo Gospodnji, a tu postoji rečenica " Riječ je tijelom postala i prebivala među nama " a što smo čuli i u današnjem Evanđelju po Ivanu.

Možda je riječ izgubila na važnosti. Ljudi izgovaraju riječi nekad namjerno, nekad zlonamjerno, ne razmišljamo zašto to govorimo. Sama riječ je postala neki znak vremena. Riječ je najvažnija. Imamo sada sredstva komunikacija, osobe za informiranje, urede za informiranje, glasnogovorinike ali unatoč toga mi se moramo okrenuti Riječi Božjoj. Sve će proći ali riječ Božja neće proći. Riječ je puni smisao svega, čovjek traži jasnu riječ, koliko danas ima dvojbenih situacija u političkim odnosima, znanstvenim prilikama, u našoj Crkvi. Danas postoji razna neuravnoteženost. Čovjek se mora obratiti nekom tko je jači.

Potom se župnik osvrnuo i na program zdravstveniogodgoja u školama. Suočeni smo s ozbiljnim pitanjima suvremenoga odgoja i obrazovanja, važno je znati što se promiče u hrvatskim školama, kakvi se sadržaji i na koji način unose kao obvezna sastavnica školskih programa. Među jednakjima nema ljubavi, nego među različitima. Zato je važno da roditelji iznesu svoj stav i traže mogućnost izbora programa u skladu sa svojim životnim vrijednostima. Bog nam govori preko djeteta, preko čovjeka. Svaki je čovjek Riječ Božja. Trebamo pokazati da smo kršćani na našem ponašanju kako želimo odgajati naše mlade. Molimo Gospodina da se to ostvaruje u našoj župi, u našoj biskupiji, u našoj Lici.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Nakon mise ispred crkve po starom pučkom običaju zaigralo se Božićno kolo.
Brojač posjete:
70062
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016