ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Blagdan sv.Ivana evanđeliste i apostola
Nakon Božića i spomena na sv. Stjepana prvomučenika, danas je blagdan Svetog Ivana evanđelista i apostola.

Svetu Misu u 11 sati, u župnoj crkvi služio je don Jure Ladićić koji je u svojim razmišljanjima govorio o liku i djelu današnjeg sveca.

Kao učenik Ivana Krstitelja, prvi je s Andrijom pošao za Kristom. Prije svog apostolskog zvanja bio je ribar, kao što su bili i Šimun Petar i Andrija. On je od samog početka pripadao onim učenicima koji su kod Isusa pred drugima imali određenu naklonost. Poznat je kao Isusov ljubljeni učenik. Najveću je hrabrost pokazao kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem.

Osim evanđelja napisao je tri poslanice i Otkrivenje. Sve su mu knjige pune najdublje teologije. Njegovo evanđelje, napisano je za kršćane koji su potekli iz poganstva. U njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista. Ivanove poslanice mogu se nazvati, a posebno prva, poslanicama ljubavi, jer u njima dolazi 31 puta glagol »ljubiti« te 21 puta imenica »ljubav«. On nam je u njima dao i najdivniju definiciju Boga: »Bog je ljubav!«

Otkrivenje je proročka knjiga, o konačnoj pobjedi Isusa Krista. Napisao ju je na grčkom otoku Patmosu. Sve su te njegove knjige pune najdublje teologije. Glavni znak sv. Ivana, uz knjigu, je orao, znak uzvišena nadahnuća.

Zaštitnik je teologa, pisaca, knjižničara, izdavača knjiga i novina, skladatelja, slikara, prijateljstva, Male Azije i mnogih biskupija i župa u raznim dijelovima svijeta.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod vodstvom i za orguljama č.s.Ljubomire Lešić.
Brojač posjete:
293671
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016