ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Đakonsko ređenje Josipa Šimatovića
Gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović predvodio je danas, 30.prosinca misno slavlje s đakonskim ređenjem u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu. Sveti red đakonata primio je bogoslov Josip Šimatović iz naše župe.

Ovogodišnji đakoni poseban su dar Gospićko-senjskoj biskupiji po kojima će u Godini vjere, njihovim navještanjem Riječi i dijeljenjem sakramenata, vjera Crkve još snažnije zasjati u mnogim ljudskim srcima i umovima.

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Mile Bogović, u koncelebraciji s mons.mr.Tomislavom Šporčić generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom , vlč.Sanjinom Francetić, rektorom Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci te 13 svećenika, uz sudjelovanje đakona, bogoslova, redovnica, vjernika laika te obitelji i rodbine ređenika.

Činu ređenja prethodilo je predstavljanje kandidata te svjedočenje mons.mr.Tomislava Šporčić generalnog vikara biskupije i otočkog župnika o prikladnosti kandidata za primanje reda đakonata.

Nakon prostracije kao čina predanja uslijedio je središnji dio ređenja u kojem je biskup Bogović položio ruke na kandidata i tim ga činom zaredio za đakona Gospićko-senjske biskupije.

Zatim se biskup Bogović obratio ređeniku i poručio mu da biti đakon znači biti sluga Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj. "Nemoj to nikad zaboraviti, nego nadahnut Isusom Kristom i njegovim primjerom zdušno i radosno služi Gospodinu i ljudima.

Braćo i sestre pri kraju smo kalendarske godine danas uz Svetu Obitelj slavimo Dan iseljenika. U središtu Svete Obitelji bio je Isus. Molimo se Bogu da djeca u našem kraju imaju sve uvjete za normalan rast i odrastanje. Iseljena hrvatska nije manja od one domovinske. Nažalost premalo je svećenika u inozemstvu, a dakako i onda vjera slabi. U Americi ima tristo tisuća hrvata, a ima samo jedan svećenik. Naše Božićne pjesme može razumjeti i staro i maldo, zdaravo i bolesno. Pjesmom se prenosi vjera od mlađeg na starije. Naš ređenik Josip od malena je zavolio pjesmu i kao takav bio je poznat u mnogim župama Otočkog dekanata a i šire u kojima je djelovao. Neka ga resi ljubav prema vjeri i domovini. Čestitam rodbini i ovoj župi u kojoj je djelovao.

Budi i ostani, poput tvojih svetih prethodnika u đakonskoj službi, pun Duha Svetoga i mudrosti. Ukorijenjen i utemeljen u vjeri, budi neporočan i besprijekoran pred Bogom i ljudima, kao što dolikuje Kristovu služitelju i djelitelju Božjih otajstava." Budi besprekoran među ljudima, nedaj se odvratiti od Evanđelja.

Na kraju svečanosti župnik Tomislav Šporčić je kazao kako smo se svi radovali ovome danu. Pohađajući domove u blagoslovu obitelji ovih dana to sam i doživio od župljana. Svećenik ima priliku, dužnost i radost da pali svijetlost u našim srcima . Župnik je uručio i prigodni poklon Josipu i to Cibori - misnu posudu, koja će mu služiti za pričešćivanje vjernika.

U ime Grada Otočca novozaređenom đakonu Josipu obratio se i gradonečelnik Mario Barković koji je ujedno i član župnog i biskupijskog Pastoralnog vijeća prigodnim i biranim riječima te Josipu poklonio kožnu torbu, knjigu Otočac u starim razglednicama, rokovnik i kemijsku olovku da ga sve skupa podsjeća na Grad u kojem je rođen. Pozdravljajući preuzvišenog Oca biskupa, svećenike i sve okupljene u crkvi gradonačelnik je kazao kako smo danas svi ponosni na našeg Josipa koji je odabrao ovaj poziv. Već kada smo čuli da se kani ređenje svi smo bili presretni. Danas sam primjetio iskreno oduševljenje naših ljudi.

Prisutnima se obratio i novozaređeni đakon Josip Šimatović - kazavši: Draga braćo i sestre u Kristu. Danas sam zahvalan Ocu biskupu što sam postao đakon. Poduži je niz osoba i institucija kojima bi trebao reći hvala. Zahvalnost dugujem dragome Bogu, te nakon deset godišnje pripreme za današnji čin zahvalan sam i vlč.Nikoli Turkalju i mons.Tomislavu Šporčiću, Iskrenu zahvalnost izražavam i mons.Mili Čančaru iz Gospića, vlč.dr.Richardu Pavliću, vlč.Šimi Božiću niz Senja, časnim sestrama u Otočcu i Gospiću, prijateljima, mojoj obitelji majci i baki, hvala svima u Gackoj dolini. Dragi mladi uvijek mi je s vama bilo drago hodočastiti i planinariti, vi mladi ste budućnost. Hvala svima svećenicima. I na kraju Josip je pročitao njemu dragu pjesmu od pjesnika Izidora Poljaka.

Biskup Bogović na kraju je čestitao Josipu što je odabrao ovaj poziv, čestitao njegovoj obitelji te cijeloj župnoj zajednici.

Ceremonijar je bio đakon Nikola Prša - tajnik biskupa.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor, pod vodstvom s.Ljubomire Lešić i dirigenta Ivana Prpića iz Senja, a za orguljama je bila prof.Branka Bernardi.

Nakon mise uslijedilo je pučko veselje ispred crkve zaplesalo se Gačansko kolo, a predvodnici su bili Folklorno društvo Otočac sa svojim članicama i članovima. Druženje je nastavljeno u župnoj dvorani Pastoralnog centra i u Hotelu Zvonimir.
Brojač posjete:
294157
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016