ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Bogojavljanje - Sveta Tri Kralja
Danas je svetkovina Bogojavljenja ili Tri kralja. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati u župnoj crkvi predvodio je i propovjedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U svojim razmišljanjima osvrnuo se na današnje evanđelje po Mateju (Mt. 2. 1-12).
Matej nas podsjeća na Isusovo rođenje u Betlehemu u dane Heroda Kralja, koji je vladao Judejom, Idumejom, Samarijom, Galilejom, Perejom...Njegova je vlast obuhvaćala gotovo čitavu Obećanu zemlju. Mudraci s Istoka traže novorođenoga kralja židovskoga. Oni su vidjeli kako izlazi njegova zvijezda. Vjerojatno su dolazili iz drevne Perzije u kojoj su djelovali "magi", ili možda iz Arabije? U svakom slučaju nakana im je bila pokloniti se novorođenom kralju. Herod je uznemiren takvom viješću. Od glavara svećeničkih i pismoznanaca saznaje da se Krist ima roditi u Betlehemu, što se temelji na tekstu proroka Miheja. Zvijezda vodi mudrace upravo do Isusa, a susret snjim ispunja ih mesijanskom radošću, dok darovi podsjećaju na starozavjetna proroštva.

Bogojavljenje je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj. Slavlje ovog blagdana ima svoje početke u istočnim kršćanskim crkvama, a uključivalo Isusovo rođenje (koje će se kasnije početi slaviti kao Božić), pohod trojice mudraca koji su došli u Betlehem pokloniti se novorođenom kralju, te sve događaje Isusova djetinjstva do njegova krštenja na Jordanu.

Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označuju slovima "G", "M" i "B" koja označavaju inicijale trojice kraljeva, Gašpara, Melkiora i Baltazara.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod vodstvom s.Ljubomire Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Sv. Misa na svetkovinu bogojavljenja u 9 sati. Crkva bila je na osobiti popunjena brojnim vjernicima što djecom i mladima ali i starijim osobama.
Brojač posjete:
293574
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016