ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Kardinal Vinko Puljić na svetkovini Fabijanova
Danas na svetkovinu nebeskog zaštitnika grada Otočca i suzaštitnika Gacke doline središnju koncelebriranu svetu misu predslavio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko Puljić, a suslavitelji su bili mjesni biskup mons.dr.Mile Bogivić, mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik, mons.Mile Čančar župnik i dekan u Gospiću, preč.Robert Zubović dekan i župnik u Ogulinu, vlč.Nikola Komušanac župnik u Krasnu i upravitelj svetišta Majke Božje Krasnarske te Otočki dekan, don.Anđelko Kaćunko župnik u Kompolju, vlč.Mile Rajković župnik u Švici, vlč.mr. Marinko Miličević kancelar biskupije, donJure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne, osobni tajnik kardinala vlč.Davor Topić te đakon Josip Šimatović.Ceremonijar je bio đakon Nikola Prša tajnik biskupa Bogovića.

Pozdravni govor i dobrodošlicu uzoritom kardinalu u 10,30 sati uputio je mons.Tomislav Šporčić ispred crkve kod križa, a potom se formirala kolona za procesiju koja se kretala oko crkve cestom kroz gradski park. U procesiji po lijepom vremenu ( južini ) bez obzira što ima 40 cm snijega okupilo se više stotina vjernika, tu su bili i Otočki graničari, puhački orkestar DVD-a Otočac, mnogi gradski političari gotovo svih stranaka, župan ličko senjski Milan Jurković sa suradnicima, gradonačelnik Otočca Mario Barković sa zamjenicima Hrvojem Ostović i Tomom Tošom Orešković, predsjednicom GV Otočca Slavkom Bogdanić.

U 11 sati počela je svečana sveta misa, a riječi dobrodošlice uzoritom kardinalu uputila su djeca dječjeg vrtića "Ciciban" u Otočcu koji su kardinalu i predali cvijeće i otpjevali pjesmicu znak dobrodošlice.
Potom je uzoritog kardinala pozdravio mjesni biskup gospićko-senjski mons.dr.Mile Bogović, a na poseban način pozdravio gradonačelnika Otočca Marija Barkovića sa suradnicima i sve mještane Otočca i žitelje Gacke te istima čestitao Dan Grada. Biskup je kazao kako smo danas donijeli cvijeće i vijence ispred križa u znak zahvalnosti, a zahvalnost je velika krepost. Mi se netrebamo ničega bojati iako nas danas svrstavaju u XV.stoljeće, mi nismo od jučer i od nas svijet ne počinje. Crkva i narod nose sve vrednote. Danas smo dočekali velikana naših dana uzoritog kardinala koji je bio blizu svog naroda uvjek i svjedočio vjeru u Sarajevu, divim se njegovoj i njihovoj hrabrosti. Kardinal Puljić je danas ovdje među nama zahvalni smo mu svi zajedno – dobro došli na Dan grada Otočca i Gacke doline – kazao je biskup Bogović.
Potom je kratko uzoriti kardinal zahvalio na pozdravnim riječima dobrodošlice i djeci na cvijeću.

U svojoj homiliji kardinal je kazao kako je prvi put u Otočcu danas na svetkovinu sv.Fabijana i Sebastijana. Ovo vrijeme je naše vrijeme ostavimo ga našim generacijama koje dolaze. Vi danas slavite zaštitnike, oni su oni koji danas mole za sve nas. Zaštitnici su primjer. Što znači ova procesija u kojoj smo sada svi zajedno išli ? Znači da želimo slijediti ovu dvojicu mučenika mi idemo za njima stopama vjere.. Svi smo na ovoj zemlji hodočasnici zato i mi želimo svjesni postati hodočasnici na ovoj zemlji. Sv.Fabijan je na zanimljiv način izabran za papu. On je hrabro branio vjeru, položio je život za vjeru. Sv.Sebastijan uz drvo svezan polugol bio je vojnik, kršćanin, borio se za kršćane. Tada su roditelji djecu nagovarali da se odreknu vjere, a sv.Sebastijan da žive i dalje svoju vjeru. Sebastijan je hrabro tražio slobodu kršćana, on nam poručuje da slijedimo raspetoga Isusa. Snaga vjernika je u krvi Kristovoj. Naša vjernost je čuvanje Božjih zapovjedi, Božja je preča od ljudske. Kad čovjek voli Boga to je jače od smrti. Snaga vjernika je u pouzdanju s Bogom, vjernost s Bogom.
Kardinal je potom kazao: Jeli danas vrijeme da shvatimo tko smo i što smo ? Kao katolici postanimo svjesni tko smo mi. S Bogom valja surađivati to ima svoju cijenu. Nema ljubavi bez križa, bez žrtve. Tako i mi ova generacija moramo utkati vjernost života, život je Božji dar. Svjedoci smo da naši političari u parlamentima dižu ruke da se smije ubiti dijete. Život je dar Božji to je znala i majka Sebastijana kada ga je rodila, ista je govorila – sine Božja je prva. Katolici zašto se bojimo istine, gdje nam je pouzdanje u Boga. Katolici su oni koji idu u crkvu, po tome nas prepoznaju da smo katolici kod mene u Bosni – kazao je kardinal Puljić.

Nesmijemo dozvoliti da nas ubiju. Za nas je nedjelja dan Gospodnji, zajedništvo vjere, sveta misa. Danas trebamo hrabre. U Godini smo vjere, želimo svjedočiti svoju vjeru, nemojmo se prepustiti zato što su mediji na jednoj strani a politika na drugoj. Netrebamo se bojati ako nas napadaju, Božja je zadnja ona nikada propasti neće. Mi u Bosni i Hercegovini pratimo ovo što se događa kod vas u RH. Obitelj je Bog stvorio, stvori Bog muško i žensko. Koja će ideologija to strušiti. Nedajte se obeshrabriti, obitelj je sveta stvar to što se događaju lomovi brakova to pokazuje da ljudi ušli nepripremljeni u brak. Nitko nije uspio da se nije napatio, ako je olako došlo olako je i otišlo. Čuvajmo svetinje, svetost braka i obitelji. U zadnje vrijeme se govori o istospolnim brakovima, tu je izostao kršćanski odgoj u obitelji. Obitelj je ozračje ljubavi. Danas sve manje razgovaramo u kućama i domovima, televizija razgovara u kući, kad sjednemo neznamo o čemu pričati. Srce otvorimo srcu, to danas djeci fali nedostaje razgovora. Djetetu temelj daje otac i majka i kad dijete pročita oca da voli Boga to je kateheza, kad vidi majku da ga ljubi to je kateheza. Srcem se vjera prenosi to nitko iščupati neće. Mi sada jaučemo što postoje agresije u obitelji. Odgajajmo čovjeka da bude čovjek, tada će najmanje nasilja biti. Bez vježbe ništa se ne postiže to je očiti primjer u sportu. Moramo učiti kako po Božjem živjeti. Žrtva je sastavni dio života, ta ljubav gori kada se Boga moli – zaključio je uzoriti kardinal.

Na kraju euharistijskog slavlja mons.Tomislav Šporčić još jednom se zahvalio uzoritom kardinalu na dolasku u Otočac kao u biskupu Mili, a potom je gradonačelnik Otočca Mario Barković kardinalu u znak sjećanja na dolazak u Otočac predao nožić za otvaranje pošte s znakom Grada Otočca, te dvije knjige Gacka u srednjem vijeku i fotomonografiju Otočca u starim razglednicama, a u ime župe Otočac gospođa Marina Mudrovčić koja je i član župnog Pastoralnog vijeća predala je uzoritom umjetničku sliku, djelo domaćeg autora.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor "SvCecilija" pod ravnanjem s.Ljubomire Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

( Kardinala du došli pozdraviti i Janjevci-hrvati u Otočcu )

(Vatrogasci iz Novalje s kardinalom i biskupom )

( kardinala dočekuje ispred GPOU dobro raspoleženi župan Jurković )

( Kardinala uvodi na dodjelu dodjelu javnih priznanja Grada gradonačelnik Barković )

( Više stotina vjernika na misi u crkvi, otvorena je bila i kora ali ostao je jedan broj vjernika ispred crkve )
Brojač posjete:
293542
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016