ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Godišnja sjednica Zbora konzultara i sjednica dekana Gospićko-senjske biskupije
Jučer, 28 siječnja o. g. u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću održana je najprije sjednica Zbora konzultora /savjetnika/ a u poslijepodnevnim satima sjednica dekana Gospićko-senjske biskupije. Sjednicama je predsjedao biskup mons. dr. Mile Bogović.

Na sjednici konzultora najprije se raspravljalo o funkcioniranju Pastoralanog centra i izgradnji crkve na Plitvicama. U Pastoralnom centru gdje stanuje župnik uređeno je veći broj soba s pripadajućim, potrebnim prostorima i inventarima. U Centru se održav aju razni duhovni seminari i susreti s područja naše biskupije ali i iz biskupija širom Hrvatske. Vjerojatno će u budućnosti toga biti i više. No, činjenica je da na Plitvicama koji predstavlja biser hrvatskog turizma, gdje godišnje dođe milijun posjetitelja još
nema crkve. O izgradnji crkve na Plitvicama razmišljalo se i planiralo još prije II. Svjetskog rata. No, ratni vihor se omeo te planove. U bivšoj komunističkoj državi o teme se nije moglo niti govoriti.
Danas u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj govori naš biskup sa suradnicima, pokušava se pronaći adekvatni projekt za crkvu koja bi zadovoljila potrebe bogoslužja, ALi na u ovakvom okruženju osobite prirodne ljepote treba izgraditi i crkvu u tom smislu da se uklapa u okoliš. Sama Biskupija nije u mogućnosti uložioti veća materijalna sredstva koja bi crkvu i umjetnički i arhetektonski uredila u stilu okoliša. Zaključeno je da Biskupija u svakom slučaju pristupi odabiru i izradi projekta te dostavi adekvatnim državnim institucijama i odgovornim osobama s jasnom prezentacijom prilika i mogućnosti. Jer krajnje je vrijeme da se brojnim turistima omogući i u danima odmora i razgledavanja Božjeg dara prirodnih ljepota
uzdići se i jačati dar duha i vjere koju svatko u sebi ima.

O programu Godine vjere i njegovom ostvarivanju govorio je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. U ovom dijelu posebno je izvjestio o uspješnoj incijativi i održavanju Tečaja vjere u Otočcu za 43 vjernika laika s područja. Šteta što pojedine župe i dekanati nisu dovoljno upoznali a još manje poticali svoje vjernike o ovom poduhvatu biskupije. No, još posebnije bilo je potrebno progovoriti o planu i programu Ureda HBK za obitelj koji priređuje sastanak povjerenika za obitelj već polovicom mjeseca veljače kako bi se na tom sastanku dogovirilo o održavanju Studijskog dana za odgovorne u pastoralnu obitelji iz pojedinih biskupija. Studijski dan održat će se u Zadru 19. i 20. travnja o. g. Tema studijskog dana bit će "Od teologije tijela do evanđelja života" A predavačii će biti mr. sci. don damir Stojić i dr. sci. Suzana Vuletić. Na razini naše biskupije, 25. veljače u Otočcu bit će održana tribina za svećenike i zauzete vjernike laike. Gost tribine bit će također don Damir Stojić.

Mons. mr. Tomislav Rogić, župnik i dekan udbinski izvjestio je o stanju i viziji za budućnost crkve hrvatskih mučenika na Udbini. vlč. Nikola Turkalj je govorio o ekonomsko-financisjim pitanjima biskupjje,
te biskup mons. Mile Bogović o stanju klera.

Na sjednici dekana svaki dekan je izvjestio o broju i zdrastvenom stanju svećenika. O pastoranim inicijativama i načinu pastoralnog djelovanja u dekanatima. Senjski dekan vlč.Silvio Milin, senjski dekan i vlč. Nikola Komušanac, otočki dekan zbog bolesti nisu prisustvovali sjednici te su pismeno poslali svoja izvješća. IZvješće za Otočki dekanat bio je samo jednim dijelom obuhvaćen. Trebalo bi ga radi cjelovitosti dobrim dijelom dopuniti. Osim ovih izvješća dekani su posebno raspravili način ovogodišnjih korizmenih hodočašća na Udbinu.

I ove godine će se hodočastiti u prvih pet korizmenih nedjelja: I. korizmene Gospićki dekanat; II. korizmene Otočki dekanat, III. korizmene nedjelje Senjski i Udbinski dekanat, IV. Ogulinski dekanat te V. korizmene Slunjski dekanat.
Brojač posjete:
293725
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016