ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Blagdan sv.Blaža - sv.Vlahe
Danas 3.veljače, na četvrtu nedjelju kroz godinu Crkva proslavlja blagdan sv.Blaža ili sv.Vlahe.
Središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U današnjem evanđelju, u kojem Isus nastupa pred svojim „zemljacima“ u pokrajini Galileji, u rodnom Nazaretu, na poseban način nudi nam se odnos između Isusa i njegovih koji ga prepoznaju kao Josipovog sina. U jednom trenutku „dive se milini riječi koja teče iz njegovih usta“ dok ga malo čas iza toga žele kamenovati. Njih pogađa i još više baca u nevjericu to što jedan drvodjeljin sin daje sebi za pravo reći da se na njemu „ispunja Pismo koje im još odzvanja u ušima“.

Što se zapravo dogodilo? Naime, Isus u svome rodnom zavičaju propovijeda na isti način kao i bilo gdje drugdje. Dok nije dirao njihovu vjeru, svi su mu povlađivali, ali kad ih je proglasio nevjernicima, naljutili su se na njega. Vjerojatno su govorili: ,,Što se tu ovaj pravi pametan!? Znamo ga od malena, a sad nam govori da nemamo vjere! Od kuda mu to pravo?“, jer im je Isus u drugom dijelu evanđelja, kroz primjere obraćenja pogana, predbacio što mu ne vjeruju. Pogani iz Starog zavjeta, kao što su udovica iz Sarfate i Naaman Sirac, prema njegovom sudu bliže su Bogu negoli pravovjerni Izraelci.

Župnik se osvrnuo i na istospolne zajednice muškarca s muškarcem i žene s ženom. Te zemlje koje to uvode odriču se Boga, u te zemlje dolaze ljudi s Istoka i naseljavaju ih. Zemlja pripada živim ljudima a ne mrtvima. Držimo se savjeta s Bogom. Ovo vrijeme postavlja pitanje opstanka i izumiranja naroda. U Otočcu imaju mnogi kuće i stanove, u istima žive zajedno a nisu vjenčani i nemaju djece, dobro žive, žive komotno samo da oni imaju. Mladi moraju znati vladati sobom onda im neće sve biti teško. Boga nemožemo birati i staviti na demokraciju, tu nema glasovanja. To je neprirodno. Mladi ne nasjedajte na jeftina obećanja - pručio je župnik.

Euharistijsko slavlje animira je crkveni zbor pod vodstvom s.Ljubomire Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla ( grličanje ).

Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!” Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.


Danas, 3. veljače, budući je sv. Blaž, svećenici su nakon sv.Misa blagoslivaljali prisutnim vjernicima, grla po zagovoru Sv. Blaža. Bilo je loše vrijeme. No, unatoč toga na jednoj i drugo sv. Misi okupio se veliki broj vjernika, posebno djece i mladih.
Brojač posjete:
294133
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016