ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Ubijen svećenik vlč.Mile Ivančić

Katolički svećenik vlč. Mile Ivančić, župnik župe Gospićko-senjske biskupije sv. Franje Asiškog Zavalje, koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine dvadesetak kilometara od Bihaća, pronađen je mrtav 9. veljače u župnoj kući u Zavalju.

Vršitelj dužnosti komesara Policije Unsko-sanskog kantona Marijan Šimić, nakon što je izvršen uviđaj i tijelo prebačeno na patologiju radi obdukcije, kazao je da je mrtvo tijelo u župnoj kući pronašla župljanka Mirjana Dujmović koju je župnik Ivančić dan ranije zamolio da mu dođe očistiti kotlovnicu i župnu kuću. Čim je otvorila vrata župne kuće, Dujmović je vidjela na hodniku župnikovo mrtvo tijelo pa od straha nije ni ušla u kuću, nego je odmah obavijestila župljane koji su alarmirali policiju. Tijekom uviđaja ustanovljeno je da su župniku Ivančiću nanesene teške ozljede posebno na području glave. Prema riječima komesara Šimića, na temelju uviđajnih radnji može se reći da je riječ o ubojstvu. O motivima se za sada ne može govoriti, a više detalja bit će poznato po okončanju istrage.
Na mjestu događanja bili su je i ekonom Gospićko-senjske biskupije preč. Nikola Turkalj i župnik iz Plitvica Josip Stefančić. Prema riječima ekonoma Turkalja, svećenik Ivančić je volio svoje svećeništvo i volio svoj narod i sve ljude pa je sve duboko potresla njegova nasilna smrt.

Župnik u Bihaću fra Božidar Blažević, koji je bio na mjestu događaja čim je za to saznao, kazao je da je vlč. Mile Ivančić rado družio sa svećenicima bihaćkoga kraja te vrlo lijepo surađivao kao i da je bio voljen od svih. Spomenuo je da je vlč. Ivančić rođen 29. rujna 1935. godine u župi Zavalje, a za svećenika zaređen 1963. za Uskrs pa je početkom travnja ove godine planirao proslaviti 50. obljetnicu svećeništva odnosno zlatnu Misu. Također je spomenuo da se, iz onoga što je mogao vidjeti, ubojstvo vjerojatno dogodilo u večernjim satima u petak, 8. veljače kad se župnik vratio od jedne obitelji s večere i ušao u župnu kuću gdje je napadnut. Također je vidljivo da su teške ozljede glave nanesene kamenom kao da i se, prema tragovima krvi može se zaključiti da su napadači nakon napada izišli iz kuće i zaključali je te se udaljili s lica mjesta. Spomenuo je da su prije osam dana odnosno 1. veljače dvojica provalnika ušli noću u župnu kuću dok je on bio u spavaćoj sobi, ali ih nije uspio prepoznati jer su bili maskirani. Također mu je pred Božić prošle godine iz župne kuće otuđeno oko 25.000 kuna kojima je namjeravao isplatiti majstore za popravak krova.

Ravnatelj Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II." u Bihaću vlč. Slavo Grgić ima samo riječi hvale za vlč. Ivančića koji je u Zavalju župnik od 1997. godine gdje ga je dočekala spaljena crkva i župni stan. Dodao je da su mu svećenici bihaćkoga kraja pomogli prigodom nedavnog useljenja i namještanja župne kuće.Vlč. Mile Ivančić rođen je na Zavalju /Međudražje/ 29.09.1935. Zaređen je za svećenika 31.03.1963. Bio je dugo godina župnik u Jezeranama i Stajnici: od 1963. do 1997. Uveden je u župu Zavalje 4. listopada 1997. Dočekala ga je spaljena crkva i župni stan, razorene kuće. Strpljivo je sa svojim narodom obnavljao crkvu i vraćao nadu. Stanovao je u svojoj rodnoj kući u Međudražju koju je prilagodio za stanovanje. U obnovljeni župni stan uselio je tek ove godine. Vlč. Mile je bio obljubljen među svećenicima i narodom. Znao je biti duhovit i u najtežim trenucima. Vjernici svih župa Slunjskog dekanata dobro ga poznaju jer je redovito dolazio ispovijedati o Božiću i Uskrsu.

O pogrebu ćemo vas obavijestiti naknadno.

IKA / KTA
Brojač posjete:
293705
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016