ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Otočki dekanat hodočastio na Udbinu
Na drugu korizmenu nedjelju, 24.veljače, hodočastio je u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu Otočki dekanat.

Nakon križnog puta kojeg su predvodili vlč.Stanko Smiljanić i don Anđelko Kaćunko sa čitačima iz naših župa Otočkog dekanata bila je ispovijed te sveta misa u 17 sati koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons.dr.Mile Bogović u zajedništvu s mons.mr.Tomislava Šporčićem generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom te vlč.Nikolom Komušancem , dekanom otočkog dekanata i župnikom u Krasnom te više svećenika iz dekanata.

Na početku biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravio je otočki dekan Nikola Komušanac koji je predstavio dekanat i događaje vezane uz dekanat.
Kao dekan Otočkog dekanata želim pozdraviti Preuzvišenog, braću svećenike i ostale vjernike u svetištu Crkve hrvatskih mučenika u koju dolazimo po drugi put na dekanatsko korizmeno hodočašće.Želim Preuzvišenom i svima vama predstaviti ukratko sam dekanat.Otočki dekanat proteže se na prostoru Gacke doline. Ima svoju slavnu prošlost jer je na tom istom prostoru djelovala od 1460. do tridesetih godina 16. stoljeća Otočka biskupija. Najveće okupljalište vjernika u dekanatu je Gospa Krasnarska za Veliku Gospu.
Danas naš dekanat ima 16 župa: Brinje, Brlog, Čanak, Dabar, Jezerane, Kompolje, Krasno Polje, Križpolje, Kuterevo, Letinac, Ličko Lešće, Lipice, Otočac, Prozor, Ramljani, Sinac, Stajnica i Švica. U tim župama živi oko 12.500 katolika. Tu smo negdje bili pred 300 godina. Nažalost, nastavlja se smanjivanja broja vjernika: i i prošle godine veći je bio broj umrlih nego rođenih. Možemo ipak vidjeti da ima i mladeži; za ovu prigodu posebno smo pozvali ovogodišnje krizmanike.
Vjernicima stoji na raspolaganje 9 svećenika. Brinjski župnik upravlja Vratnikom, iz Senjskog dekanata.
Trećina vjernika živi u otočkoj župi. U toj župi stoluje i generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. Ta župa često ugosti razna okupljanja vjernika s područja cijele biskupije. Tako je i jučer u Otočcu održan seminar pouke u vjeri a sutra ćemo ondje imati predavanje don Damira Stojića o opasnostima koje sadrži tzv, četvrti modul zdravstvenog odgoja u školama.
Ovom vjernom narodu drago je da danas može slaviti svetu misu u Crkvi hrvatskih mučenika i da Vas, Preuzvišeni, na oltaru okružuju njegovi duhovni pastiri - kazao je dekan Komušanac.

Biskup u svojoj homiliji je istaknuo kako naša Biskupija ima više svojih središta. Svakako je glavno u Gospiću gdje je katedrala i biskupijska uprava. Imamo i Krasno gdje je Gospa Krasnarska, zaštitnica Biskupije, a iz Krasna nam dolazi i dekan koji vas je ovdje predstavio u ovom novom duhovnom središtu - Crkvi hrvatskih mučenika, koje je svetište ne samo naše Biskupije nego cijele Crkve u Hrvata. Štovanje mučenika ima svoje korjene na Kalvariji. No i u vrijeme dok je mržnja imala toliku snagu da je Pravednika razapinjala on je i dalje čvrsto vjerovao u pobjedu ljubavi i prema svima se odnosio kao svojim prijateljima. Nema veće ljubavi nego život svoj položiti za prijatelje svoje. To ćete naći zapisano na oltaru glagoljicom i starohrvatskim jezikom. Svaki oltar je, naime, simbol Kalvarije gdje je Isus umro, ali i gdje je uskrsnuo, gdje je smrt pobijedila čovjeka, ali gdje je Krist pobijedio smrt za sebe i svakog čovjeka. Papa Ivan Pavao II. osjetio je da bi cijeli svijet, ako želi bolju budućnost, trebao okrenuti prema onima koji su bili spremni život položiti za druge, a ne prema raznim zabavljačima i razbijačima, pa čak ne toliko ni prema umjetnicima i znanstvenicima. Najveći doprinos dobru svijeta daju oni koji su spremni prikazati vlastiti život za dobro drugih. U tom smislu Crkva ima najjače temelje, od žrtve Isusove do žrtava brojnih mučenika.

Biskup je dalje istakao kako se Crkva u Hrvata odazvala pozivu velikog Pape najprije time što je izgradila ovaj hram na čast svih svojih mučenika. Sada ide dalje radi se na popisu svih stradalih u drugom svjetskom ratu i poraću. Ne treba ni govoriti kako su tada u groznim mukama mnogi pravednici stradavali. U tu svrhu postoji Komisija za hrvatski martirologij iza koje stoje biskupske konferencije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Biskup poziva sve da nastoje pribaviti što više točnih podataka o svojim stradalima i pomoći župniku odnosno njegovom povjereniku da se sve to zapiše i sačuva. Posebno nemojte zaboraviti podatke o vjerničkom ponašanju stradalih: je li ostalo negdje zabilježeno ili zapamćeno da se tko prije smrti pomolio, oprostio, kleknuo i sl. Nedavno je u prikrivenom grobištu kraj Zagreba otkopan kostur mladića od 16 godina koji je u času smrti strijeljanja 1945. godine čvrsto držao križić u rukama. Ne mogu a da ne spomenem i ubojstvo mirnog i plemenitog svećenika Milu Ivančića koji je nedavno mučke ubijen u Zavaljskom župnom stanu. Dugo je bio župnik u ovome dekanatu ( 1964. - 1997.) Neka Gospodin ih pridruži u zbor brojnih hrvatskih mučenika.

Korizmeno vrijeme je poziv gdje biskup naglašava da vježbamo u nošenju svih naših životnih križeva. 11.ovog mjeseca imali smo i Dan bolesnika. Današnji Papa je izabrao upravo taj dan da objavi kako mu njegove tjelesne snage ne dopuštaju da i dalje nosi tešku zadaću Petrovog nasljednika i da će za Crkvu nastaviti molitvom u samoći i nošenjem svoga križa nemoći i bolesti. Znakovito je da je Papa baš izabrao Dan bolesnika kada će očitovati svijetu da zbog slabosti i bolesti odstupa od službe Petrova nasljednika. Za nas Hrvate ovaj će papa svakako ostati najviše u sjećanju jer je 4. i 5. lipnja 2011. posjetio Hrvatsku. Među ostalim, za cijelu Crkvu ovaj će papa ostati onaj koji je otvorio Godinu vjere. On je osjetio opasnost od diktature relativizma koja ima svoje korjene u slabljenju vjere. Ako se zanemari Božja riječ, ostaje nam samo ona ljudska koja i ne može biti nego relativna, ovisno o prilikama. Kako se narušava odnos prema gore ( Bogu ), narušava se i odnos među ljudima.

Biskup se zahvalio generalnom vikaru mons.Tomislavu Šporčiću na organizaciji i održavanju seminara za upoznavanje vjere koji se održavaju u Otočcu.

Želim da se na području naše Biskupije popišu običaji cijele crkvene godine. To se može unutar župne kateheze i školskog vjeronauka - kazao je biskup Bogović. Vi mlađi posjetite svoje bake i djedove, a vi stariji nastojte im biti na raspolaganju. Bit će to na koncu izvanredan spomenik vjere naših starih i putokaz novim naraštajima. .

Zahvaljujem dekanu i vašim župnicima na trudu i radu na svojim mjestima. Posebno hvala udbinskom župniku mons. Tomislavu Rogiću koji nas ove godine prvi put dočekuje kao udbinski župnik i čuvar ovog Svetišta, kao i sužupniku Juri Tuteku, bivšem brinjskom župniku i otočkom dekanu.

I na kraju biskup završava riječima kako mu je drago da danas s vama vjernicima otočkog dekanata i vašim svećenicima mogu slaviti svetu misu u ovom našem i svehrvatskom svetištu. Na svim vašim putovima neka vas prati Božja pomoć i zagovor hrvatskih mučenika.

Euharistijsko slavlje animirao je župni crkveni zbor "Sv.Cecilija" iz Otočca pod vodstvom s.Ljubomire Lešić.

Poslije mise hodočasnici su razgledali crkvu, te im je bila upriličena 15 minutna prezentacija o svetištu CHM od samog projekta - zamisli do današnje izgrađenosti i planovima za budućnost.

Poslije okrepe i kraćeg druženja hodočasnici su krenuli autobusima svojim kućama.

( Biskup mons.dr.Mile Bogović hodočasnicima govori o planovima na uređenju CHM )

( Mons.mr.Tomislav Rogić udbinski dekan i upravitelj Svetišta CHM za vrijeme prezentacije )

( Hodočasnici u druženju uz okrijepu čaj i kolače )

( Autobusi kojima su hodočasnici došli na Udbinu gdje je snijega puno manje nego u Gackoj )
Brojač posjete:
294139
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016