ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Don Stojić: zdravstveni odgoj nezakonito uveden
Veliko zanimanje za temu zdravstvenog odgoja pokazali su građani Otočca, ispunivši večeras veliku dvoranu Gackog pučkog otvorenog učilišta do zadnjeg mjesta, radi tribine koju je održao mr.sc. don Damir Stojić, teolog i studentski kapelan u Zagrebu. Gosta je na početku predstavio otočki župnik i generalni vikar mr.sc. Tomislav Šporčić, a na kraju kratko zahvalio gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović, koji je poslije tribine u crkvi Presvetog Trojstva predvodio misu u koncelebraciji s mons. Šporčićem, don Stojićem i brojnim svećenicima, a uz sudjelovanje đakona i bogoslova Otočkog, Gospićkog i Ogulinskog dekanata te crkvenog zbora sv. Cecilije.

Dio sudionika tribine na sv. Misi.


Drugi najavljeni gost dr.sc. Vice John Batarelo nije mogao doći, no i sama Stojićeva prezentacija vrlo je iscrpno obradila temu o kojoj se u javnosti polemizira već dosta dugo. Mogli su se, između ostalog, doznati i neki podatci i činjenice, o kojima se doista ne može čuti nigdje drugdje. Stojić je podsjetio što o svemu kaže Crkva, ali i otkrio niz zastrašujućih i izopačenih svjetonazorskih usmjerenja koja se kriju u 4. modulu zdravstvenog odgoja, a o kojima treba djecu poučavati od najnižih razreda osnovne škole. Pritom o obitelji nema uopće govora, a naglasak je na rodnoj jednakosti i pravu na izbor rodne pripadnosti (dijete samo odlučuje je li muško ili žensko ).

- Ovu prezentaciju sam prvi put sastavio u studenom prošle godine, a od tada sam je promijenio oko 12 puta. Naša ekipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji s vremenom je nailazila na toliko novih nedorečenosti, kontradikcija i apsurda u kurikulumu i programu, koje je naše ministarstvo nametnulo, da smo morali tjedan za tjednom mijenjati i dopunjavati prezentaciju. Na žalost, nisam napravio najnoviju verziju, ali to ću napraviti jer dan za danom mi otkrivamo i dalje sve više nedorečenosti. To je vrlo uznemiravajuće jer apsolutno nema javne rasprave o ovoj temi i mi doživljavamo jednu veliku medijsku blokadu. Toliko šokantne stvari iz dana u dan otkrivamo da ne možemo vjerovati da može biti toliko cenzure u našim hrvatskim medijima. No, to je druga tema. Svrha je ovoga današnjeg susreta, a zahvaljujem biskupu što ga je sazvao, informirati i razgovarati, odgovoriti na pitanja, pokrenuti roditelje u školi i po župama i stvoriti mrežu roditelja, pojasnio je Damir Stojić.

Otkrio je da je samo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uvođenjem zdravstvenog odgoja prekršilo zakon RH, a time i škole koje su slijedile njegov naputak.

- Saznali smo da je ministar Jovanović tek prošlog tjedna objavio u Narodnim novinama da se uvodi zdravstveni odgoj. On je to napravio tiho, bez pompe, jer je to zaboravio napraviti u 9. mjesecu. Tako naše ministarstvo krši zakon po kojem bi moralo raditi. Kad se novi zakon uvodi, to se mora objaviti u Narodnim novinama i onda taj zakon postaje važeći 8 dana nakon objave. Drugim riječima, škole koje su provodile zdravstveni odgoj od 10. mjeseca kršile su zakon. Po zakonu RH zdravstveni odgoj legalno se smije provoditi tek od prošlog četvrtka, rekao je Stojić.

Podsjetio je i na izjavu dječje pravobraniteljice kako se roditelji nemaju pravo očitovati o ovom pitanju odgoja i obrazovanja njihove djece, pa je dao pregled niza hrvatskih i europskih zakona i dokumenata koji jamče roditeljima slobodu samostalnog odlučivanja o odgoju djece i prvenstveno pravo da biraju obrazovanje za svoju djecu. Naglasio je da mnogi roditelji, na žalost, ne znaju kako je Vijeće EU u listopadu 2012. izdalo rezoluciju o pravu na slobodu izbora edukacije i ta se prava roditelja ne smiju kršiti.( M.K.G.)

Nakon Tribine u Gackom, otvorenom, pučkom učilištu u župnoj crkvi slavila se svečana misa. Misu je predvodio biskup mons. dr. Mile Bogović a suslavilo je dvadesetak svećenika. Na misu je moglo doći samo dio sudionika Tribine jer je već bilo mračno i trebalo se požuriti svojim kućama. Na misi je svečano i vrlo skladno pjevao župni zbor pod vodstvom prof. Branke Bernardi i č.s. Ljubomire Lešić. Biskup je u homiliji istakno važnost osmišljavanja svog života prema zacrtanoj Božjoj volji i daru kjojeg je Bog čovjeku dao od samog početka. Čovjek je poput prvog Adama uvijek u napasti da želi graditi neki drugi svijet i samog čovjeka koji u stvari razgrađuje - degradira samog čovjeka. Grijeh je uvijek protiv čovjekova života i sve ono što je protiv čovjeka to je grijeh. Napasnik nije vidljiv i on je duh, ali zao koji razara i ruši od samog početka.

Na kraju mise župnik Tomislav Šporčić zahvalio se biskupu, svećencima, pjevačima i svim prisutnim vjernicima na sudjelovanju u programu tribine kao i na ovom bogoslužju u crkvi. Korizma je milosno vrijeme ali i ovaj današnji program u Otočcu milosni je dan za sve sudionike. Vjerujemo da će i ovo zrno koje je danas posijano uroditi dobrim plodom.
Brojač posjete:
294026
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016