ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Objavljen Shematizam Gospićko-senjske biskupije
Ovih dana objavljen je po prvi puta Shematizam Gospićko-senjske biskupije, temeljni dokument s popisima svih ustanova, župa i osoba u toj biskupiji. Izdavač Shematizma je Gospićko-senjska biskupija, a za njega odgovara gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Shematizam sadrži 13 poglavlja na 64 stranice, a u uvodniku biskup Bogović prezentira 13-godišnju povijest ove biskupije čiji najvažniji datumi su 25. svibanj 2000. kada je tadašnji papa Ivan Pavao II. izdao bulu kojom se tadašnja Riječko-senjska nadbiskupija dijeli na dvije crkvene jedinice: Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju te 25. srpnja iste godine kada je na blagdan Sv. Jakova, zaštitnika bivše Krbavske biskupije uspostavljena nova biskupija i ustoličen prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović.
U drugom poglavlju donose se podaci o Svetoj Stolici, papi Benediktu XVI. te o Apostolskoj nuncijaturi i hrvatskim veleposlanstvima pri Svetoj Stolici i Republici Italiji. U trećem poglavlju iznose se osnovni podaci o Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, adresama biskupa HBK-a, biskupske konferencije BIH te umirovljenih biskupa. U četvrtom poglavlju prezentira se Riječka metropolija te bogoslovno sjemenište i Teologija u Rijeci . U petom poglavlju predstavlja se Gospićko-senjska biskupija, biskup, središnje ustanove, Zbor savjetnika, prezbitersko i ekonomsko vijeće, Zbor dekana, kapelani Njegove Svetosti, katedralni kaptol, povjerenstva, biskupijsko pastoralno vijeće te sjemeništarci i bogoslovi.
U šestom poglavlju predstavljaju se dekanati, a u sedmom donosi se popis župa po abecednom. U ostalim poglavljima donose se podaci o svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjeroučiteljima.
Na kraju se u 12. poglavlju prezentiraju domovi duhovnih vježbi u Baškim Oštarijama, Krasnu i Mukinjama te popis najvažnijih ustanova za Crkvu u Hrvatskoj. ( IKA )
Brojač posjete:
294196
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016