ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Četvrta korizmena nedjelja
Danas 10.ožujka na četvrtu korizmenu nedjelju središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u zajedništvu s don Jurom Ladišić pastoralnim djelatnikom za slijepe i slabovidne.

U svojim razmišljanjima župnik se osvrnuo na današnje Evanđelje, a na početku propovijedi pozdravio je danas pozvane roditelje ovogodišnjih kandidata za Krizmu.

U današnjem Evanđelju pozvani smo na obraćenje, činite pokoru i obratite se Gospodinu. Gospodin nam želi dati puninu života. Sv.Ivan je kazao: Bog je ljubav ! Bog je milosrdan i milostiv. Danas su roditelji u krizi, događa se nešto novo u dijetetu da roditelji neznaju gdje su im djeca. Roditelji se boje za svoju djecu. Vjerujemo da je Bog osoba koja nas ljubi. Dragi roditelji nikada ne posustanite ljubiti svoju djecu bez obzira kakvi bili. Draga djeco nikada ne posumnjajte u ljubav svoje obitelji, svog oca i svoje majke. Nema zajedništa s ljudima bez zajedništva s Bogom i obrnuto zato molimo Gospodina za snagu.

Na kraju Mise župnik je prisutnim vjernicima predstavio s.Dobroslavu / Luciju / Mlakić, dipl. viša med. sestra i dipl. teolog, zamjenicu vrhovne glavarice i prvu savjetnicu časne majke Družbe sestara Presvetog Srca Isusova iz Rijeke na Drenovi koja je govorila o početak službenog postupka za proglašenje blaženom i svetom službenice Božje Majke Marije Krucifkse Kozulić, sestre Presvetog Srca Isusova, koje je Krucifiksa utemeljila.

Marija Krucifiksa Kozulić rođena je u Rijeci 20. rujna 1852. Potječe iz uzorne kršćanske obitelji iz Malog Lošinja. Njen otac i generacije njenih predaka bili su poznati brodovlasnici i kapetani. Već je od rane mladosti pokazivala težnju za pobožnošću i duhovnošću. Od obitelji, naslijedila je pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. Školovala se u Rijeci i Goriciji u Italiji. Bila je učiteljica, poznavala je više stranih jezika. Imala je krhko zdravlje. Postala je članicom Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu 1879., koju je osnovao kapucin Arkanđeo iz Camerina. Godinama je u Trstu pomagala siromašnima i ostavljenim djevojčicama poučavajući ih u vjeri i šireći pobožnost Presvetog Srca Isusovoga. U 29. godini života položila je privremeni zavjet čistoće. Marija nastavlja pastoralno-karitativno djelovanje u Rijeci 1889. kao ravnateljica istoimene Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, gdje je ubrzo utemeljila i Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost. Riječani su je zvali "Majkom brojne djece". Pod vodstvom kapucina o Arkanđela napisala je Konstitucije za Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, koje će odgajati siromašnu djecu i mladež. Redovničku odjeću Marija oblači 1904. godine i polaže svete zavjete uzimajući ima s. Krucifiksa (Raspeta). Imala je geslo: "Jaslice, križ, euharistija - tri čuda ljubavi!". Umrla je na glasu svetosti, 29. rujna 1922. godine u Rijeci. Posljednje riječi bile su joj: "Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoje poslanje." Njeno tijelo počiva na gradskom groblju u Rijeci.

Okupljeni vjernici s.Dobroslavu nagradili su dugotrajnim plijeskom u znak podrške i zahvale.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen s.Ljubomirom Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Na kraju Mise župnik se sastao i s roditeljima i kandidatima za ovogodišnju Krizmu u kraćem razgovoru u kojem je istima dao neke važne obavjesti i naputke za ovogodišnju Krizmu koja će biti 02.lipnja. o.g.

Brojač posjete:
293549
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016