ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Susret sakristanata - mežnjara u Oštarijama
U subotu, 16. ožujka o. g. u Oštarijama (kod Ogulina) održan je susret sakristana i mežnara s područja Gospićko-senjske biskupije.

Na početku susreta sudionike je pozdravio domaćin - župnik vlč. Ante Luketić, a potom je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić održao predavanje o temi: Liturgijska duhovnost. On je prije svega ustvrdio da je kršćanin pozan na svetost. No, kršćanska svetost je udioništvo sa Svetim. Isus Krist naš Spasielj je sam uzeo dijela u našem čovještvu da bi nama darovao od svoga božanstva. Snagu svetosti i života po Duhu Svetojm kršćani crpe iz vrela svetosti a to je liturgija koja uprisutnjuje i odjelotvoruje Božje djelo otkupljenja. Stoga postoji jedna jedina duhovnost - duhovnost Crkve, a ona je plod darivanja božanskoga života i to baš po liturgiji. Što je Krist bio u čovještvu (za života na zemlji) sadržano je u sakramentima - u njegovu tijelu - po liturgiji. Crkva je Tijelo Kristovo. Vjernik nastoji prepoznavati Krista u sakrementima i živjeti iz vjere u Krista života koji nam se daje u slavlju sakramenata.
U drugom dijelu predavač je govorio o obilježjima liturgijske duhovnosti te je naveo kao najvažnije njih pet: Ona je trojstvena i teocentrčna jer daje prednost Božjem djelovanju. Ona je eklezijalna - zajednička, Ona je biblijska. Riječ Božja zauzima naizvrsnije mjesto u liturgiji kao bitna sastavnica liturgijskih čina. Crkva ne čita naprosto neke "zapisane" riječi nego navješta Riječ koja je njen život. Božja Riječ javlja se u liturgijskom slavljenju kao živa riječ. Mi živu riječ nalazimo u prvom redu na usnama Crkve koja moli (J. Gelineau) Liturgijska duhovnost je misterijska i misijska. No, postoje i druga još mnoga obilježja koja su svojstvena liturgijskoj duhovnosti.
Svi su kršćanski vjernici pozvani gajiti liturgijsku duhovnost. No, posebno su na to pozvani oni koji su tako blizi liturgijski suradnici u našim župnim zajednicama.
Nakon ovog izlaganja razvila se plodnosona rasprava u kojoj je sudjelovao veći dio prisutnih.

U drugom dijelu susreta govorio je vlč. Ante Luketić i uređivanju crkvenih prostora. Na prvo mjesto stavio je svetiše crkve. Posebno se zadržano na pripremanju oltarnika. Posebno značenje je dao ručnim radovima koji u našim krajevima imaju veliko značenje te pravih umjetničkih vrijednosti. Prisutne mežnjarice - sakristanke su prezentirale neke od svojih radova.
Na susretu je sudjelovalo 35 sudionika. Najveći broj je bio iz Ogulinskog dekanata, i to uglavnom iz Oštarija i Cerovnika.
Domaćin vlč. Ante sa suradnicima pripremio je za sve jednostavni ali obilat ručak.
Osim spomenutih svećenika sudjelovali su još: preč. Roberto Zubović, župnik i dekan ogulinski, don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja i Brloga i vlč. Mario Vazgeč, župnik Križpolja, Lipica, Jezerana i Stajnice.

Sakristanke pokazuju svoje ručne radove u izrdi oltarnika i drugih potrebnih pokrivala u prostoru svetišta i lađe crkve.
Brojač posjete:
293679
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016