ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Cvijetnica u Otočcu
Danas na nedjelju Muke Gospodnje - Cvijetnicu središnje euharistijsko slavlje u 11 sati započelo je okupljanjem vjernika oko centralnog križa ispred crkve, blagoslovom maslinovih grančica, čitanjem Evanđelja i pijesmom "Hosana Sinu Davidovu".

Nakon što je župnik mons.mr.Tomislav Šporčić blagoslovio maslinove grančice koje je mnoštvo okupljenih vjernika držalo u ruci, krenula je procesija od župnog stana ulicom do crkve.

U procesiji sudjelovao je veliki broj vjernika iako je bilo vrlo prohladno i burno vrijeme ali bez padalina. U ophodu - procesiji s maslinovim grančicama ulazimo u Sveti ili Veliki tjedan. Blagoslovljena grančica uvijek je bila znak vjerske tradicije, barem tradicije. I oni koji nisu sudjelovali na misi rado zatraže blagoslovljenu grančicu.

Ove godine čitana je Muka Gospodina našega Isusa Krista po Luki! ( 
Lk 22, 14-23, 56), a čitači su bili kandidati za ovogodišnju Krizmu, svećenik i Marina Mudrovčić.

U svojoj homiliji župnik je kazao kako je Isus imao strpljenja i spremnosti razgovarati sa svima koji su dolazili i pitali. I one koji nisu dolazili s iskrenim namjerama nastojao je poučiti i usmjeriti razgovor k pravim ciljevima. Bilo je onih koji su se smatrali dovoljno pametnima i mislili su da znaju sve što im je potrebno. Ne bojmo se postavljati pitanja i tražiti odgovore kako to čine i evanđelisti. Mi mislimo da je načasniji onaj koji je najbogatiji, najpametniji, najsposobniji, najjači, najutjecajniji, najpopularniji, najljepši. Naš svijet je pun natjecanja po takvim mjerilima. Isus je među svoje učenike postavio dijete kao ideal. Dijete je simbol onih koji su manje vrijedni i važni u očima ovoga svijeta. Bog voli sve ljude. I one koji umišljaju da su veliki. Neki zatvaraju oči nad zlom u svijetu, kao da ne postoji. Molite da ne padnete u napast. Kako se lažno uspavamo u lažnu sigurnost. Mislimo da nas se neke stvari ne tiču. Lako se uklopimo u masu. Teško je ustati, napraviti iskorak, opredijeliti se. Isus često upozorava na budućnost. Gdje je budućnost nema straha i panike. Biti budan znači ozbiljno shvatiti svoj život, temeljito obavljati svoje dužnosti, otkrivati sposobnosti i koristiti talente. I sangu nalaziti u molitvi. Nema napredka civilizacije, ako se dobro čini samo onima koji su tebi učinili dobro. Trgovina i ljubav ne idu zajedno. Neki ljudi su prevrtljivi i dvolični. Oni sami često nose križ osamljenosti i napuštenosti. Najteže je povjerovati da i sama smrt ima smisla. Čovjek sebi gradi sve više i veće. Ima preveliko pouzdanje u moć i posjed. Misli da ga može spasiti svijet materije i moći. A zapravo, ništa i nikoga nema. Jedino domovinu na nebesima - zaključio je mons.Šporčić.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

( okupljeni puk u Crkvi )

( mnoštvo vjernika ispred Crkve )
--------------------------

Danas, na Cvjetnicu u župnoj crkvi u Otočcu na jutarnjoj misi u 9 sati bilo je svečano i pobožno sudjelovanje mnoštva naroda, što djece i mladih tako i starijih. Uz maslinove i druge grančice u rukama odavale su osobito lijepe slike i prizore. Na molitvu Očenaša sva Crkva uzdigla je grančice u vis moleći se Bogu koji je svoju dobrotu ponajviše očitovao u muci, smrti i uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista. Osoboto su djeca s radošću uzdikla svoje rukovete grančica.

Mali pjevači na misi Cvjetnice u 9 sati pjavali su i uz sviranje mladih početnih orguljaša koji su i ministraanti, a to su Marin samaržija i Kristijan Pajdaković.
Brojač posjete:
293957
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016