ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Obredi Velikog petka
Na Veliki petak bogoslužje počinje u tišini. Svećenik mons.Tomislav Šporčić se prostire pred oltarom ( i za to vrijeme je tišina ).

Nakon toga čita se molitva i odmah je slijedilo čitanje te pripjevni psalam: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj. Potom je bilo drugo čitanje i pjesma prije Evanđelja- Krist postade poslušan do smrti.

Potom je čitana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Čitala se po ulogama - svećenik i više vjernika čitača.


U svojoj homiliji župnik je kazao kako prema drvu križa ostajemo na distanci. To nam drvo je drvo u pravom smislu riječi nekako nezgrapno. Zatvaramo se i opiremo silnoj snazi toga znaka i prije smo je skloni umanjiti i banalizirati.Nerjetko se to događalo i u povijesti vjere. Nepromišljeno govorenje o križu često se zloupotrebljavalo kako bi se prikrilo kukavičluk i nemoć. Križ ne smije služiti kao sredstvo obmanjivanja za opravdanje nepravdi i patnji.Stoga se svugdje tamo gdje je patnja, koja se dade izbjeći, prikazuje prihvatljivom u ime smrti Isusa Krsita - potkopava smisao križa. Ne postoji ništa što vrijeđa ljudsko dostojanstvo, a da i Isus nije to iskusio: bezrazložno uhićenje, izdaju iz kruga najbližih, neljudska saslušanja i okrutna sadistička mučenja, krivokletstvo, cinizam nasilja prema slabijem, političku trgovinu, iživljavanje u senzacionalizmu promatranja ljudske smrti, krik iz osjećaja napuštenosti od samog Boga...Što je sve čovjek u stanju učiniti i kako ga se može uništiti !?
Međutim nebrojeni su ljudi opstali u teškoj stvarnosti svoga života i u nezaslužnoj nevolji svoga vremena i smogli hrabrosti i strpljenja izdržati bol i prebroditi nepravdu nanesenu patnjama - samo zahvaljujući raspetom Isusu Kristu i pogledu na njegov lik.

Po završetku homilije pristupilo se otkrivanju i ljubljenju križa.Župnik trostruko pjeva: Evo drvo križa. Okupljeni vjernici u tišini dolazili su do križa i ljubili ga. Zbor je pjevao: Puče moj, Prosti moj Bože, Ja se kajem Bože mili....

U trećem dijelu obreda bilo je pričešćivanje. Na početku pjevao se "Oče naš", a kad je počelo pričešćivanje pjevalo se : Uzmite jedite, Zdravo tijelo Isusovo, Moj Isuse, Odzivam se Isuse...

Na kraju vjernici se razilaze u tišini svojim kućama.
Brojač posjete:
293949
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016