ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sjednica Prezbiterskog vijeća u Gospiću
U biskupskom ordinarijatu u Gospiću, 22. travnja održana je pod predsjedanjem biskupa dr. Mile Bogovića redovita proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije. Nakon molitve Trećega časa biskup je pozdravio okupljene vijećnike iz svih šest dekanata ter u uvodnoj riječi najprije istaknuo značenje naglašenog usmjerenja novoga Pape prema narodu. Zatim je biskup posvijestio važnost dostojanstvenog vršenja svetih obreda, za koje je vršiteljima potrebno svečano i prikladno odijevanje, čime se može dati doprinos akcijama u Godini vjere. Osvrnuvši se na korizmena hodočašća na Udbinu, biskup je istaknuo lijepu prezentaciju projekta CHM koju je napravio župnik, a pohvalno se izrazio i o ovogodišnjoj proslavi Blagovijesti u gospićkoj katedrali, naglasivši da je bila dosad najbolja i najposjećenija.

Potom je vođenje sjednice preuzeo mons. Tomislav Rogić, predsjednik Poslovnog odbora, ter je zamolio zapisničara mons. Milu Čančara da pročita zapisnik s prošle sjednice. Nakon što je pročitano detaljno izvješće o radu te sjednice biskup je iscrpno opisao stanje klera i aktualna pitanja u biskupiji ter obavijestio vijećnike o početku gradnje Doma umirovljenika u Senju, u kojem će biskupija imati deset posto smještaja, kao i o sklapanju ugovora s Provincijom Presvetog Otkupitelja i s hercegovačkim franjevcima o upravljanju nekim župama. Među važnijim aktualnostima u sljedećem razdoblju pastoralne godine istaknute su Svećenički dan, 24. lipnja, pod nazivom "Stopama naših mučenika", koji će biti obilazak mjesta u kojima su mučenički stradali svećenici Gorskog kotara; ređenje dvojice đakona (u Senju, 29. lipnja); slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini, 31. kolovoza – sv. misu predvodit će mons. Nikola Eterović; tzv. Teološko pastoralni tjedan u Rijeci (16. rujna) o temi: Bulešić kao mučenički trag Crkve svoga vrjemena (čije će proglašenje blaženim biti u pulskoj Areni 28. rujna). Na kraju je biskup napomenuo da će euharistijsko slavlje na Veliku Gospu na Krasnu prenositi televizija ter da će zbog slavlja na Udbini duhovne vježbe za svećenike biti samo u Lovranu (od 2. do 5. rujna). Podsjetio je također da će novo izdanje biskupijskog Shematizma biti prošireno popisom sela i osnovnim podatcima o župi, kako je to nekada bilo, a omogućio je vijećnicima i uvid u slična starija izdanja, počevši od 1807. godine, ter potrebu izrade karte Biskupije s točno označenim granicama i upisanim svim mjestima.

Potom su vijećnici raspravljali o proslavi 1700. godišnjice Milanskog edikta kojim je car Konstantin Veliki 313. godine Crkvi dao slobodu. Prihvaćen je biskupov prijedlog da se biskupijska proslava obljetnice toga važnog događaja održi u Rakovici, u kojoj je crkva i župa posvećena Sv. Jeleni Križarici, majci cara Konstantina. Misno slavlje, koje bi predvodio sam biskup, bilo bi u nedjelju 18. kolovoza u 17 sati. Vijećnici su podržali i biskupovu ideju da se u sklopu proslave toga jubileja održi i mali studijski dan o značenju Milanskog edikta za Crkvu pod naslovom: Blagodati i zamke slobode i moći. U taj vid proslave mogle bi se uključiti i razne hrvatske kulturne ustanove.

U nastavku rada mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar i predsjednik Povjerenstva za obitelj, kratko se osvrnuo na protekle događaje u provedbi biskupijskog pastoralnog plana, istaknuvši posebno susret supružnika i roditelja, susret članova župnih pastoralnih vijeća cijele biskupije, ter biskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i zagrebačku katedralu. Nakon osvrta na dosadašnji tijek Tečaja vjere, koji se održava u Otočcu i u koji se uključilo 40-ak polaznika, razvila se plodna rasprava u kojoj je istaknuta vrijednost toga projekta koji je premašio sva očekivanja, a razmotreni su tekođer prijedlozi o budućnosti Tečaja i nekom obliku priznanja polaznicima. Potom je mons. Šporčić naveo tek neke od događaja biskupijske razine koji predstoje: susret i duhovna obnova za pjevače – Gospić, 4. svibnja; susret medijskih djelatnika – Slunj, 11. svibnja; susret ministranata – Rakovica, 17. lipnja (radi toga da se djeci posvijesti značenje Milanskog edikta). A zaključenje Godine vjere na razini biskupije bilo bi, sa susretom ŽPV, u studenome na blagdan Krista Kralja.

Potom je mons. Rogić najprije opisao pripreme za upravo predstojeći biskupijski susret mladih (u subotu 27. travnja u Otočcu), rekavši da sve ide po planu i da se očekuje nekoliko stotina sudionika, a zatim je iznio prijedloge za novu pastoralnu godinu. Nakon biskupova obrazloženja prijedloga o godini biskupijskih mučenika razvila se plodna rasprava pa je na kraju odlučeno da nova pastoralna godina, pod nazivom Odgoj za slobodu u znaku križa, bude posvećena odgoju koji će objediniti jubilej Milanskog edikta i kršćansko mučeništvo.

Pri završetku sjednice je vlč. Nikola Turkalj, ekonom i predstojnik Katehetskog ureda, podnio detaljno financijsko izvješće, a predsjednik biskupijskog Caritasa vlč. Luka Blažević dao je godišnji izvještaj o radu Caritasa. Na kraju je vlč. Turkalj uime Povjerenstva za župnu katehezu dao osvrt na akcije koje su po dekanatima bile pokrenute nakon uvođenja tzv. Zdravstvenog odgoja u škole. Prije bratskog objeda, kojim je završen rad Prezbiterskog vijeća, biskup je još jednom podsjetio na slavlje Dana hrvatskih mučenika 31. kolovoza i na biskupijsko hodočašće u Pulu 28. rujna u povodu proglašenja blaženim istarskog svećenika-mučenika vlč. Miroslava Bulešića.

( A.K.)
Brojač posjete:
293770
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016