ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Osvrt na susret katoličke mladeži Gospićko-senjske biskupije
Četvrti susret katoličke mladeži Gospićko-senjske biskupije održan je u subotu 22. travnja u Otočcu. Kako javlja Informativna katolička agencija (IKA) na tome predivnom druženje okupio se oko 300 mladih iz svih šest dekanata biskupije. Susret je započeo je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje je sudionike pozdravio domaćin, župnik Otočca i biskupijski generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić, poželjevši im da ostanu mladi duhom jer je i Bog vječno mlad. Potom je biskupijski povjerenik za mlade mons. mr. Tomislav Rogić predstavio geslo susreta "Vjera te tvoja spasila". Slijedilo je svjedočenje don Ivana Filipovića, duhovnika zajednice Cenacolo, koji je u svojem emotivnom nastupu mladima najprije opisao kako je došlo do osnivanja te zajednice i koja je njezina uloga.

"Teško je danas mlade dovesti do susreta s Bogom a da im naše vrijeme ne ugasi vjeru. Isus je bio najveći pedagog u povijesti čiji je nauk u suprotnosti s danas prevladavajućih trendovima", naglasio je don Ivan ter upitao imamo li mi danas želju postati sol zemlje i svjetlo svijeta! Ispričavši mladima dramu vlastitoga života, posvjedočio je što mu je značila vjera i kako ga je – u zajednici u koju je dospio kao ovisnik – sa životnog dna bijede, mržnje, depresije i očaja doslovce dignulo opraštanje i ljubav čovjeka prema kojemu je gajio najnegativnije osjećaje. Stoga, da bi se mlade dovelo do Boga najvažnije je osobno svjedočenje vjere pojedinca, naglasio je don Ivan ter je, zaključivši svoje dramatično svjedočenje, potaknuo mlade da budu jedni drugima svjedoci živog Boga.

Bio je to najbolji uvod u svetu misu koju je predslavio biskup Mile Bogović u suslavlju s desetak svećenika. U propovijedi biskup je mlade usporedio s probuđenom prirodom u proljeće ter je potaknuo na oprez jer proljetni mrazovi prijete i mogu ugroziti cvjetanje. Ako nam se stabla suše, nastaje veliki problem, rekao je biskup pozivajući mlade da se čuvaju teških mrazova, tj. opasnosti koje u svijetu prijete čistoći mladenačke duše, ter ih je pozvao da se svojom djetinjom dušom okrenu Bogu. Vjera će nas jedino spasiti, a u življenju vjere posebno mjesto imaju euharistija i patnja, jer bez križa i kalvarije nema spasenja, naglasio je biskup. "Ako se izmičeš od Krista, nećeš spasiti ni sebe ni bližnjega. Izložite se toplim Božjim zrakama i idite hrabro na svoje kalvarije", zaključio je biskup Bogović homiliju. Pjevanje na misi animirali su združeni zborovi mladih, okupljeni na susretu.

Nakon euharistijskog slavlja slijedio je odmor za ručak u velikoj dvorani župnoga pastoralnog centra, gdje su se mladi okrijepili sendvičima i osvježili sokom. Poslijepodnevni program započeo je u perivoju crkve Presvetog Trojstva, gdje je biskup Bogović kratko opisao ideju Gačanskog parka memorije i objasnio značenje 24 kamene statue s likovima iz povijesti Gacke i Hrvatske od kneza Borne i Otočke biskupije u XV. stoljeću pa do novijih vremena. A posebno značenje u toj našoj prošlosti ima glagoljica, što je istaknuto s jednim glagoljskim slovom na vrhu svake kamene statue.

Mladi su zatim u procesiji gradskim ulicama krenuli do brda Fortice, gdje su uz postaje križnoga puta molili pobožnost Puta svjetla koju je predvodio mons. Tomislav Šporčić. Nakon te pobožnosti mladi su pogledali crkvicu na Fortici i požurili natrag u grad, jer je upravo započela sipiti kišica, koja je sporije osvježila više nego je bilo poželjno.

Susret je zatim nastavljen u 15,30 sati u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta, gdje su s nekoliko pjesama nastupili zborovi mladih iz Otočca, Ogulina i Gračaca. Potom je skupina iz Zajednice Cenacolo izvela je skazanje pod nazivom "Iz tame u svjetlo", koje prikazuje rasap suvremene obitelji u kojoj nema ljubavi jer su svi sebično okrenuti vlastitim užitcima koji ih sve vuku u vlastitu propast. No srećom ne završi uvijek sve tako crno – rekao je don Ivan, izišavši na pozornicu nakon posljednje scene, koja je kao "ukočena slika" prikazivala četverostruku tragediju jedne obitelji, ter je najavio dvoje mladih ljudi koji su iznijeli svoja iskustva povratka iz tame u svjetlo. Vrlo dirljivo bilo je svjedočenje bivše menekenke i nogometaša, koji su kao ovisnici o drogi, alkoholu, seksu i kocki završili u Zajednici Cenacolo, gdje su se kroz terapiju prožetu vjerom i radom vratili na pravi put i sada svjedoče svima kako su upoznali Isusa Krista koji im je dao snagu za promjenu života. Potom su dvije mlade časne sestre reda Srca Isusova iz Rijeke i bogoslov naše biskupije posvjedočili kako su izabrali duhovni poziv ter su mlade potaknuli da se odazovu ako osjete Božji poziv na taj životni put.

Biskupijski susret mladih završio je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva euharistijskim klanjanjem koje je predvodio mons. Tomislav Rogić. Na kraju je svim mladima zahvalio na strpljivom, pobožnom i radosnom sudjelovanju u svim dijelovima programa, domaćinima na izvrsnoj organizaciji susreta ter posebno biskupu Mili na poticajnim riječima u svetoj misi i stalnoj nazočnosti od početka do kraja susreta. Mlade je pozvao da prate obavijesti o sljedećim aktivnostima i susretima ter da Božju ljubav i evanđeosku radost koju su doživjeli na tome susretu šire svima oko sebe. (A.K.)

Galeriju slika pogledajte na Fejsu Župe Otočac
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.458792670865577.1073741825.268633499881496&type=1
Brojač posjete:
293945
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016