ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
U Kompolju povijesni dekanatski sastanak
U ponedjeljak 29. travnja, u župnoj kući u Kompolju održan je redoviti mjesečni radni sastanak svećenika Otočkoga dekanata. Na početku susreta sedmoricu je kolega pozdravio domaćin don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja i Brloga, izrazivši radost zbog "povijesnog značenja" toga događaja, jer je posljednji dekanatski sastanak u Kompolju održan prije gotovo 50 godina. Nakon molitve Srednjega časa, dekan vlč. Nikola Komušanac najavio je dnevni red, na početku kojega je, kako se običava, domaćin iznio razmatranje o prigodnoj temi. Don Anđelko je, podsjetivši najprije na predstojeće svibanjske pobožnosti, održao kratko izlaganje o nekadašnjim, ali i današnjim, neutemeljenim prigovorima krunici ter o njezinoj aktualnosti u ovom povijesnom trenutku Crkve, hrvatskoga naroda i svijeta. Posluživši se mislima i apelom iz apostolskog pisma pape Ivana Pavla II "Krunica Djevice Marije" istaknuo je kristocentričnost i ekumensko značenje te tradicionalne i drage molitve. Naglasio je i potrebu ponovnog oživljavanja krunice u kršćanskim obiteljima, u sklopu šireg pastorala obitelji, jer upravo ona može biti djelotvorna pomoć u suočavanju s razarujućim učincima suvremene krize, koju i mi u Hrvatskoj već duboko osjećamo i koja se drastično manifestira kao "kultura smrti", rekao je don Anđelko. Stoga se, zaključio je izlagač, u sadašnjim okolnostima teške ugroze mira i razaranja obitelji na globalnoj razini, upravo Marija i njezina krunica i danas, baš kao i nekoć u svim kriznim trenutcima naše prošlosti, spontano i logično nameće kao "mundi melioris origo" ter "najvjernija odvjetnica" i siguran štit na ugroženom braniku svete vjere i hrvatskog doma!

Nakon kraće rasprave o izloženoj temi, mons. Tomislav Šporčić, župnik otočki i generalni vikar iznio je glavne točke iz biskupova izvještaja na nedavno održanoj sjednici Prezbiterskog vijeća u Gospiću. Potom se osvrnuo na važnije ostvarene točke biskupijskog Pastoralnog plana, istaknuvši otvorenje Godine vjere u listopadu prošle godine, što je bio i susret članova župnih pastoralnih vijeće cijele biskupije, zatim biskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i Zagrebačku katedralu, također lani u listopadu, ter kao svima ugodno iznenađenje Tečaj vjere, koji se održava u Otočcu, a na kojem sudjeluje 40-ak laika iz svih dekanata. Učinjen je također kratak osvrt na upravo održan susret katoličke mladeži, na kojem je sudjelovalo oko tri stotine mladih.

Zatim je mons. Šporčić podsjetio na biskupijske događaje koji predstoje, posebno naglasivši susret pjevača 4. svibnja u Gospiću, susret medijskih djelatnika 11. svibnja na Plitvicama, susret ministranata 17. lipnja u Rakovici, obilježavanje 1700. obljetnice Milanskog edikta, također u Rakovici, 18. kolovoza. Na kraju je podsjetio na zaključenje Godine vjere na razini biskupije, zajedno sa susretom članova ŽPV, u nedjelju Krista Kralja 24. studenoga ove godine, ter je objasnio geslo nove pastoralne godine "Odgoj za slobodu u znaku križa", čime se, u ozračju društvenih polemika oko tzv. zdravstvenog odgoja ter posvješćivanja važnosti Konstantinova edikta 313. godine, u središte pozornosti stavljaju i odgoj i žrtva, bez čega nema ni uravnotežene osobnosti ni cjelovitog kršćanina.

Glede sadržaja treće točke dnevnoga reda, svećenici su obaviješteni o poduzetim aktivnostima kako bi se, prema prethodnoj biskupovoj odluci i preporuci, na dekanatskoj i župnoj razini što više roditelja informiralo o pojedinostima tzv. zdravstvenog odgoja u školi. U tom smislu će se, poglavito za one župe koje same ne mogu upriličiti slične susrete, u Otočcu 12. svibnja održati predavanje na kojem će o toj temi govoriti predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije Vice John Batarelo.

Na kraju radnog dijela susreta svećenici su utvrdili termine slavlja sakramenta krizme u župama dekanata ter su iznijeli neke prijedloge za međudekanatski susret u lipnju. Potom su svi, predvođeni domaćinom, svoje druženje nastavili uz objed u Grillcaffeu "Glorija", gdje su nastavili razgovor o aktualnostima u dekanatu, biskupiji i društvu
Brojač posjete:
293713
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016