ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Susret roditelja krizmanika Otočkog dekanata

Poštovani roditelji ovogodišnjih krizmanika župa Otočkog dekanata!

Pri kraju ove školske godine ili tijekom ljeta u župama našega dekanata bit će slavlja sakramenta sv. potvrde. Vjerujemo da se sa svojom djecom ozbiljno pripremate za taj važan događaj u vašoj obitelji i u vjerničkom životu naših mladih. Toj pripremi želimo dati doprinos jednim važnim susretom, u zajedništvu s našim biskupom, s vašim župnicima i s roditeljima iz naših župa koje će ove godine slaviti sakrament sv. potvrde (krizme). Susret će se održati u Otočcu 12. svibnja.

Program susreta

17,00 sati: Okupljanje u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu

- Kratka molitva i pozdrav domaćina

- Predavanje o temi: Zdravstveni odgoj u obitelji i u školi - dr. Vice John Batarelo iz Zagreba

18,30 sati: sv. misa - predvodi mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, na misi koncelebriraju svećenici Otočkog dekanata

Vjerujemo da ste pozorno pratili javne rasprave o tzv. zdravstvenom odgoju u školi. Naši krizmanici su u vrlo važnoj životnoj dobi. Većina od njih prelazi iz osnovnog u srednje školovanje. Vi ste kao roditelji do sada vodili brigu o njihovu duhovnom, intelektualnom i tjelesnom napredovanju. I nadalje su oni vaša najveća radost, ali i briga. Oni prelaze iz svijeta djetinjstva u svijet odraslih. Taj prijelaz izaziva razne krize i nesnalaženja. Potrebno je i nadalje biti uz njih i pomagati im. Da biste to uspješno činili pozvani ste i sami se jačati u razumijevanju pravih ljudskih i kršćanskih vrijednosti.

Sigurno znadete da postoje razni stavovi glede zdravstvenog odgoja i obrazovanja u školama. Za naše mlade presudno je što o tome misle i što poduzimaju njihovi najbliži, a to ste upravo vi. Ima i onih koji zastupaju odgoj bez vrjednota. No, znanost o odgoju (pedagogija) odavno je spoznala da informacije same po sebi ne odgajaju. Odgoj je u biti vrijednosna kategorija koja, osim stjecanja znanja, uključuje i nakanu, stremljenje prema usvajanju pozitivnih kulturnih, duhovnih i etičkih vrijednosti koje omogućavaju izgradnju osobnih stavova i cjeloviti razvoj osobnosti. Potrebno je da se uvede odgovarajući zdravstveni i spolni obrazovni, ali vrijednosno odgojni program. No, pri tome ne smiju biti zanemarena prava roditelja. "Roditelji, prema ustavu Hrvatske Republike, imaju pravo, slobodu i dužnost da odlučuju o odgoju svoje djece" (usp. čl. 63. Ustava RH).

Dakle, škola, treba roditeljima pružiti odgovarajuću pomoć u odgoju njihove djece, ali nikako im ne nametati nešto suprotno njihovu vrijednosnom sustavu, pogotovo kad je riječ o spolnom odgoju, kod kojeg su vrijednosni sustavi roditelja vrlo različiti.

O svemu tome ćemo slušati na susretu u nedjelju, 12. svibnja. Govorit će nam stručnjak, koji je također roditelj, i koji se zalaže na nacionalnom planu da kršćanski odgoj zauzme ono mjesto u našim školama i društvu koje mu pripada, jer je u našim školama većina kršćanskih učenika.

Vrijeme kad veliki dio naših mladih prima sakrament potvrde osobita je prigoda da prije svega njihovi roditelji što bolje sebi posvijeste kršćanske stavove kojima će odgajati svoju djecu.

Molimo vas da u naznačeno vrijeme, druge nedjelje u svibnju, koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji - koja je odgojila Krista Gospodina, jedinog pravog učitelja, odvojite to vrijeme na čast Njemu, ali i za dobro svojih krizmanika. Zajednički ćemo razmišljati, raspravljati, ali i slaviti Uskrslog Gospodina te ojačati svoju vjeru u njegovu živu prisutnost s nama u svim životnim zauzetostima, a posebno u brizi za ljudsku i kršćansku formaciju naših mladih.

Očekujući vas na susretu srdačno vas pozdravljamo!

Vaši svećenici i župnici:

Tomislav Šporčić, Nikola Komušanac, Mile Rajković, Andjelko Kaćunko, Pejo Ivkić, Ivica Miškulin, Jure Ladišić, Stanko Smiljanić i Mario Vazgeč.PS! Roditelji župe Presv. Trojstva - Otočac trebaju donijeti ispunjenu molbu koja se upućuje Biskupu!
Brojač posjete:
294077
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016