ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Biskupijski susret i duhovna obnova pjevača
U subotu 4. svibnja u Gospiću je održan susret odnosno duhovna obnova pjevača i zborova Gospićko-senjske biskupije. Sadržajan program započeo u Pučkom otvorenom učilištu molitvom Srednjega časa koju je predmolio biskupijski kancelar vlč. Marinko Miličević. Na početku radnoga dijela sudionike susreta, njih oko 160 iz svih dekanata biskupije, kao i nazočne goste pozdravio je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić ter je prenio pozdrave biskupa Mile Bogovića, koji nije mogao nazočiti zbog slavlja sakramenta krizme u jednoj župi. Mons. Šporčić je posebno pozdravio gosta-predavača dr. o. Marijana Steinera, koji je sudjelovao i na prošlogodišnjem biskupijskom susretu pjevača na Plitvicama. U uvodnom poticaju generalni vikar je posvijestio kako liturgijsko pjevanje na poseban način izgrađuje crkveno zajedništvo ter doprinosi stvaranju blagdana i blagdanskog ozračja. Stoga, naglasio je, takvi godišnji susreti imaju svrhu da naše pjevače pouče i duhovno-odgojno formiraju za istinsko liturgijsko bogoslužje. Nakon toga su sudionicima susreta svoje pozdrave izrekli gradonačelnik Gospića Milan Kolić ter župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar.

Pater Steiner je prije izlaganja o temi Kako izražavamo vjeru pjevanjem, održao s pjevačima kratko uvježbavanje kanona Jubilate Deo, aleluja. U uvodu u temu istaknuo je da će, zbog Godine vjere, naglasak biti upravo na vjeri. Odgovarajući na pitanje zašto vjerujemo, rekao je da Bogu treba dati najbolje. Bogu izražavamo zahvalnost također liturgijom, pri čemu su uvijek bitne riječi. Pjesma u prvom redu djeluje na onoga koji pjeva, ali i na ostale. Kako to da tekst obučen u melodiju ima takvu snagu i izražajnost, upitao je p. Steiner ter odgovorio da je to tajna glazbe. Istaknuo je kako bi crkveni pjevač morao imati vlastito iskustvo Boga, jer onda je njegovo pjevanje proživljeno. A iskustvo Boga je teško izrecivo, premda stvarno. "Ako Boga nema – sve je dopušteno", rekao je Dostojevski, jer onda zapravo ništa nema smisla. Zato je teško shvatiti kako svoj život osmišljava jedan nevjernik i ravna li se možda pravilom kako je "jedini smisao života prihvatiti ovaj besmisao" (Sartre). Jer imati sve , a nemati Boga, znači nemati ništa. No čežnja za Bogom "upisana" je srce čovječje. Stoga je i papa Benedikt, još kao kardinal Ratzinger, u knjizi razgovora s novinarom Seewaldom istaknuo kako je čovjek u svemu ostvario određeni napredak – osim u etici. To znači da je čovjek grješan, da je potreban spasenja, da mu je potreban Bog, rekao je među ostalim p. Steiner ter zaključio da s Bogom sve dobiva smisao pa nam je i život dan kao dar i kao zadaća. Pjevanjem se na jedinstven način doživljava Božja blizina, a pjesmom slavimo Boga i zahvaljujemo. Pracrkva, čiji je život opisan u Djelima apostolskim, izvor je i našega iskustva ter nadahnuće za konkretan život radosnog svjedočenja vjere.

Nakon kraće rasprave sudionici susreta zaputili su se u katedralu, gdje su se, uz mogućnost za sakrament pomirenja, pripremili za sv. misu koju je, u zajedništvu s nekoliko svećenika, predslavio p. Steiner. U propovijedi na temelju misnih čitanja dotičnoga dana naglasio je koliko je važno da i današnji kršćani poput apostola radosno svjedoče pripadnost Isusu Kristu.

Na kraju euharistijskog slavlja sudionike susreta još jednom je pozdravio domaćin mons. Čančar, istaknuvši da u povijesti gospićke katedrale nikada nije bilo toliko pjevača na sv. misi, ter je gostu-predavaču zahvalio za poticajne riječi. Nakon zajedničkog fotografiranja, za sve sudionike susreta priređen je ručak u hotelu Ana, a potom posjet Memorijalnom centru "Nikola Tesla" u Smiljanu i rodnoj kući "oca domovine" dr. Ante Starčevića u Žitniku.

( Anđelko Kaćunko )

Nakon ručka u hotelu "Ana" prema programu bilo je predviđeno da se posjeti Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu i rodna kuća "Dr Ante Starčević" u Žitniku. Mnogima se žurilo kući, ali pjevači iz Otočca, Kompolja i Sinca predvođeni mons. Čančarom obišli su sve prema predviđenom programu. S nama je pošao i naš gost predavač dr. o. Marijan Steiner. Srdačno zahvaljujemo. Pred rodnom kućom oca Domovine A. Starčevića htjeli smo se ovom fotografijom fotografijom posebno "zabilježiti".

Brojač posjete:
294098
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016