ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Na Plitvicama susret crkvenih medijskih djelatnika
U subotu 11. svibnja u Pastoralnom centru u Mukinjama (Plitvice) održan je susret djelatnika u crkvenim medijima s područja Gospićko-senjske biskupije. To je redoviti godišnji susret iz biskupijskog pastoralnog plana, a okuplja novinare, urednike i suradnike u elektronskim i tiskovnim medijima, u župnim listovima, vjerskim radio emisijama i web-stranicama, kao i one koji se žele uključiti u taj rad.

Susret je započeo zajedničkom molitvom ter pozdravom predsjednika odbora za medije pri biskupijskom pastoralnom vijeću mons. Mile Pecića, župnika i dekana slunjskog. Umjesto bolešću spriječenog Zvonka Ranogajca, njegov osvrt na dosadašnji rad Odbora iznio je Josip Anušić.

Potom je poznati medijski djelatnik, teolog i publicist Ivica Šola održao predavanje o temi Mediji između slobode i moći. Krenuvši od "Rasprave o dobrovoljnom ropstvu", čiji je autor Etienne de la Boetie, koji tvrdi da ljudi žele svoju slobodu predati nekom moćniku kako bi participirali u njegovoj moći, Šola je uvjerljivo i argumentirano, iznoseći brojne primjere iz Hrvatske i svijeta, oslikao stanje medija u Hrvatskoj počevši od stare Jugoslavije do danas. Na Zapadu mediji nastaju u okviru građanskog društva gdje kruh i sloboda idu zajedno, istaknuo je predavač, dok na Balkanu općenito mediji nastaju pod patronatom političke moći, kojoj i medijski djelatnici i publika "izručuju" vlastitu slobodu radi kruha. To je na najdrastičniji način došlo do izražaja u komunizmu, koji je "zbrisao" sve staro i uspostavio svoje medije, a komunisti su novinare ubijali, zatvarali ili proganjali. Na svojim su učilištima desetljećima školovali podobne medijske kadrove koji su bili potpuno u službi režima, a oni su, nažalost, svoju djelatnost nastavili i uspostavom demokratske hrvatske države, jer predsjednik Tuđman je sve gradio na politici nacionalne pomirbe, što su pojedinci i neke organizirane skupine dobro iskoristili. Stoga, kao što se prije nije moglo govoriti o slobodi i moći kad je riječ o medijima, tako se, naglasio je Šola, i devedesetih godina u Hrvatskoj na tome području između moć i slobode nije dogodilo odnosno promijenilo ništa. Svi medijski sluge bivšega režima mirno su nastavili svoju djelatnost, a Soroš je u Hrvatskoj ulagao velik novac radi rušenja identiteta. U tome razdoblju, kritički je istaknuo predavač, ni Crkva se nije snašla pa je u naivnom trijumfalizmu zato što "imamo Hrvatsku" bila pasivan promatrač, dok su vlast u društvu preuzimale tzv. nevladine udruge te su s vrjemenom postale utjecajnije od HBK. Dobili smo državu, a izgubili društvo, rekao je Šola, dodavši da je moć stalno u istim rukama, a vlasnici medija u Hrvatskoj su strane banke. Zato su novinari prisiljeni između slobode i kruha birati kruh, jer sloboda je jako skupa, naglasio je Šola na kraju izlaganja, istaknuvši kako su danas rijetke Antigone ili Stepinci koji će slijediti savjest i biti spremni na žrtvu. Zaključio je da nadu vidi u Katoličkom sveučilištu, jer ono može odgajati aktiviste odnosno novinare koji će se jasno, otvoreno i hrabro zauzimati za istinu, ter je istaknuo važnost satiričkih medija i nužnost da Crkva s većom širinom i otvorenošću gleda na suvrjemene medijske mogućnosti, da ne bi medijski spala na masovnu neplodnu šabloniziranost i "kreativni pesimizam" pojedinaca. U raspravi koja je slijedila dotaknuti su neki konkretni medijski slučajevi u hrvatskom društvu i u Crkvi ter dodatno razjašnjeni neki fenomeni i globalna kretanja, poglavito pod vidom budućnosti.

Na kraju je predavaču Ivici Šoli, kao i sudionicima toga susreta, kojih je zbog neutvrđenih razloga bilo tek petnaestak, zahvalio mons. Pecić ter u svima pobudio novi zanos u medijskoj zauzetosti na njivi Gospodnjoj.

A.K.

Foto: M.P.
Brojač posjete:
294039
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016