ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Susret za roditelje krizmanika Otočkog dekanata
U župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Otočcu, u nedjelju 12. svibnja održan je susret za roditelje krizmanika iz župa Otočkoga dekanata. "Pri kraju ove školske godine ili tijekom ljeta u župama našega dekanata bit će slavlja sakramenta sv. potvrde. Vjerujemo da se sa svojom djecom ozbiljno pripremate za taj važan događaj u vašoj obitelji i u vjerničkom životu naših mladih. Toj pripremi želimo dati doprinos ovim važnim susretom, u zajedništvu s našim biskupom, s vašim župnicima i s roditeljima iz naših župa koje će ove godine slaviti sakrament sv. potvrde (krizme)", istaknuo je u najavnoj riječi i pozdravu sudionicima susreta domaćin otočki župnik i generalni vikar mons. Tomislav Šporčić.

Susret je započeo u 17 sati kratkom molitvom, a potom je dr. Vice John Batarelo, predstojnik Ureda za obitelj Zagrebačke nadbiskupije, održao predavanje o temi Zdravstveni odgoj u obitelji i u školi. Dr. Batarelo, koji je također roditelj i na taj susret došao je sa suprugom i djecom, stručnjak je na tome području i zalaže se na nacionalnom planu da kršćanski odgoj zauzme ono mjesto u našim školama i društvu koje mu pripada, jer je u našim školama većina kršćanskih učenika. Uz prezentaciju je roditeljima prikazao bitne oznake tzv. Zdravstvenog odgoja u školi, s posebnim naglaskom na četvrti modul i sve njegove zamke, kao i prikrivene namjere njegovih tvoraca. Posvijestio je slušateljima važnost osobne zauzetosti i javne odgovornosti ter ozbiljnost obveze da kao roditelji budu što svjesniji kršćanskih stavova kojima će odgajati svoju djecu.
Potreban je i u školi odgovarajući zdravstveni i spolni odgoj, ali on mora biti vrijednosno obilježen, istaknuo je predavač, naglasivši da se pri tome moraju poštivati prava roditelja, kao što jamči i Ustava RH: "Roditelji, prema ustavu Hrvatske Republike, imaju pravo, slobodu i dužnost da odlučuju o odgoju svoje djece" (usp. čl. 63.). Dakle, škola treba roditeljima pružiti odgovarajuću pomoć u odgoju njihove djece, ali nikako im ne nametati nešto suprotno njihovu vrijednosnom sustavu, pogotovo kad je riječ o spolnom odgoju, kod kojeg su vrijednosni sustavi roditelja vrlo različiti pa time i stavovi glede zdravstvenog odgoja i obrazovanja u školama. Za naše mlade presudno je što o tome misle i što poduzimaju njihovi najbliži, a to su upravo njihovi roditelji. Ima, nažalost, i onih koji zastupaju odgoj bez vrjednota, kao i onih koji prenaglašavaju informiranje djece. No znanost o odgoju, pedagogija, odavno je spoznala da informacije same po sebi ne odgajaju. Odgoj je u biti vrijednosna kategorija koja, osim stjecanja znanja, uključuje i nakanu, stremljenje prema usvajanju pozitivnih kulturnih, duhovnih i etičkih vrijednosti koje omogućavaju izgradnju osobnih stavova i cjeloviti razvoj osobnosti. Dr. Baterelo je također, iznoseći i primjere iz svijeta, istaknuo opasnost hiperseksualizacije društva i nametanja djeci sadržaja koji za njihovu dob nisu primjereni, što se poglavito odnosi na teme pornografije, kontracepcije i abortusa. Posebnu pozornost u izlaganju predavač je posvetio tzv. rodnoj ideologiji, naglasivši u čemu je njezino zastranjenje i štetan utjecaj na dječju psihu.

Poslije izlaganja dr. Batarela razvila se korisna diskusija, u kojoj je predavač kroz odgovore na pitanja slušatelja dodatno pojasnio neke teme, a iznesena su također neka iskustva iz obiteljske i školske prakse. Na kraju je mons. Šporčić zahvalio predavaču ter roditeljima još jednom posvijestio da su naši krizmanici su u vrlo važnoj životnoj dobi. Većina od njih prelazi iz osnovnog u srednje školovanje. Roditelji su do sada vodili skrb o njihovu duhovnom, intelektualnom i tjelesnom napredovanju, ali ta su djeca i dalje njihova najveća radost i briga. Oni prelaze iz svijeta djetinjstva u svijet odraslih, a taj prijelaz izaziva razne krize i nesnalaženja pa je potrebno i nadalje biti uz njih i pomagati im. Da bi roditelji to uspješno činili potrebno je da se i sami jačaju u razumijevanju pravih ljudskih i kršćanskih vrijednosti, kako bi ih mogli svjedočiti i javno se za njih boriti.

Nakon kraćeg predaha svi su se ponovno okupili u crkvi na slavlju sv. mise koju je predvodio biskup dr. Mile Bogović, u koncelebraciji sa svećenicima Otočkog dekanata. U prigodnoj propovijedi biskup je roditeljima najprije posvijestio varku i dvostruko značenje nekih magičnih riječi odnosno parola koje su u društvu naglašeno prisutne, a odnose se na djecu, kao npr. sloboda, pobjeda, oslobođenje (djece). Iza takvih izraza najčešće se skriva pokušaj da se djecu i mlade zavede ili zarobi nekom ideologijom. Tim se izrazima također mogu servirati laži i skrivati istina. Osim toga, naglasio je biskup, ljudske pobjede često donose ropstvo duše. "Jesu li bili slobodni i osloboditelji oni koji su 1945. godine oslobodili svoju mržnju i osvetu? Kakvo su oni oslobođenje i koju su slobodu donijeli? Također, kakva je sudbina drugih u tako shvaćenoj slobodi?", zapitao je biskup, podsjetivši potom na 1700. obljetnicu Milanskog edikta, kojim je car Konstantin kršćanima dao slobodu, nakon viđenja u kojem mu je pokazan križ i rečene riječi: U ovom ćeš znaku pobijediti! Život kršćanina u slobodi, nekoć i danas, nosi sa sobom opasnost da se povjeruje kako sa slobodom uvijek dolazi neka nova formula spasenja, poglavito moć, bogatstvo i osobna sigurnost. A evanđelje nas uči da se u kraljevstvo nebesko dolazi prolaskom kroz mnoge nevolje. Zato su apostoli u spremnosti širenja Radosne vijesti po cijelom svijetu pokazali pravu slobodu i zrelost. Prepoznali su potrebe svijeta i nije ih vezala nikakva sebičnost. Uzori takve slobode bili su sveci kao što je Sv. Stjepan, Sv. Leopold Mandić, Sv. Jelena – majka koja je utjecala na temeljnu promjenu odnosa u svijetu, itd. Oni su nama danas, posebno roditeljima, poziv i poticaj na odgoj za slobodu u znaku križa, što je i geslo nove pastoralne godine, istaknuo je biskup na kraju propovijedi.

Na koncu misnoga slavlja, koje su svojim pjevanjem animirali župni zbor "Sv. Cecilija" i zbor mladih "Trinitas", roditelji krizmanika iz otočke župe predali su biskupu molbe za podjelu sakramenta potvrde njihovoj djeci.( A.K.)
Brojač posjete:
293752
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016