ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Karmenica u Kuterevu
Danas, 16. srpnja u crkvi Majke Božje Karmelske u Kuterevu uz mnoštvo vjernika što domaćih i gostiju iz susjednih župa te Kuterevaca koji su došli s raznih strana gdje već žive (jedna obitelj je došla i iz Venezuele - Ankica i Stjepan Legčević) proslavio je blagdan Gospe Karmelske. A ujedno je bila svečanost podjeljivanja Sv. Potvrde za 13 krizmanika i prva pričest za tri prvopričesnika. Svečanost je predvodio riječki nadbiskup i metropolita mons. dr. Ivan Devčić.

Prije sv. Mise bila je uobičajena procesija u kojoj su sudjelovali članovi KUD-a "Karmenica" - Kuterevo, mladi volonteri u Utočišu medvjeda, krizmanici s kumovima kao i svi drugi.

Na početku mise nadbiskupa, svećenike i druge pozdravio je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. Župnik vlč. Nikola Komušanac nije mogao prisustvovati iz zdrastvenih razloga. Od drugijh svećenika bili su vlč. Mile Rajković, vlč. Silvio Milin, župnik Sv. Jurja i senjski dekan, vlč. Pejo Ivkić, vlč. Andjelko Kaćunko i mladomisnik vlč. Josip Šimatović. Pjevanje su predvodili mladi Kutereva pod vodstvom Adrijane Burić. Krizmanike je za ovu svečanost pripremala vjeroučiteljica Andrea Pađen.

Nadbiskup u homiliji istkanuo svoju radost i zadovoljstvo što je mogao predvoditi danas ovu svečanost. Njega za Kuterevo vežu uspomene iz djetinstva pa i iz djačkih i studentskih dana. Mještane Kutereva i Krasna povezuje zajedničko štovanje Bl. Djevice Marije koju u Kutrevu slavimo pod nazivom Gospe Karmelske a u Krasnu pod imenom Gospe Krasnarske. Nije mogao ne sjetitit se pok. župnika vlč. Ivana Olujića koji je župu Kuterevo i Krasno obnovio od teških materijalnih i duhovnih zapuštenosti u ratnom i poratnom vremenu. On veći broj mladića i djevojaka oduševio za duhovna zvanja, a među niima je i on osobno i generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. Zatim je nastavio tumačeći smisao proslave Gospe Karmelske vezano za brdo Karmel u Palestini. Ona je u svojoj vjeri pokazala sve obilje Božje milosti i Božje blizine živeći istinsku vjeru za koju se zalagao i prorok Ilija na brdu Karmelu. Obratio se kratko i krizmanicima i prvopičesnicima pozvavši sve, posebno roditeljima da pomognu svojim mladima da ostanu vjerni Bogu, Crkvi i narodu.

Poslije svečanosti u crkvi nastavilo se s ručkom i druženjem u kući mežnja g. Josipa Rončevića, a kćerka Josipa (u narodnoj nošnj) zaželjala je da se pred kućom fotografiramo.
Brojač posjete:
26685
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016