ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Blagdan Svete Obitelji
biskup krstio 5 dijete JURKIĆ
Koncelebrirano misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva na blagdan Svete Obitelji predvodio je, kao i ranijih godina, gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović u zajedništvu s otočkim župnikom i dekanom, biskupijskim vikarom mons.mr. Tomislavom Šporčićem i don Jurom Ladišićem, pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Današnje misno slavlje bilo je posebno radosno i svečano jer je biskup krstio novog člana naše župne zajednice, malog Emanuela Jurkića, peto dijete u obitelji Jelene i Ivana Jurkića.

Biskup je u propovijedi najprije podsjetio kako u božićnoj liturgiji odmah iza Božića dolazi sv. Stjepan Prvomučenik, a onda i Nevina Dječica, no kršćane ne obeshrabruje što se nakon božićne radosti javljaju patnje i teškoće jer je kršćanin svjestan da je trpljenje s Kristom pravi put. Potom se osvrnuo na poteškoće koje je Sveta Obitelj prolazila uoči i nakon rođenja djeteta Isusa, pa je Josip morao povesti svoju obitelj na put, morali su bježati izvan granica Herodove vlasti, izvan domovine i skloniti se u Egipat. Povezao je to biskup s Danom iseljenika, koji se također obilježava danas, jer su i mnoge obitelji iz Hrvatske morale otići i potražiti sigurnost u inozemstvu. Prisjetio se i svog susreta s istaknutim hrvatskim iseljenikom Bogdanom Radicom u Rimu 70-ih godina kada ovaj nije smio u Hrvatsku, da bi 1990. dosanjao svoj san i poljubio Hrvatsku u Slobodi.

Ugroženost djeteta u Herodovo vrijeme biskup Bogović prispodobio je s današnjim vremenima jer je sve manje djece u selima i gradovima, na ulicama i u školama.

- Slušamo kako su pojedine vrste biljaka i životinja ugrožene i treba se činiti sve da se spase, a zar nije na našim prostorima, u Hrvatskoj, ugrožen čovjek? Zar nije ugroženo dijete, a dijete je budućnost čovjeka, obitelji i naroda? Svake godine Hrvatska je manja za jedan grad veličine Ogulina, rekao je biskup i dočarao kako bi samo dijete odgovorilo na postavljeno mu pitanje zašto je sve manje djece. Tako se najprije govori kako se treba čuvati djece, a ako i dođe, onda se govori kako se osloboditi toga djeteta, ili kako ga spremiti u epruvetu ili ga prepustiti nekim nestabilnim zajednicama, dok je i sama obitelj izložena velikim pritiscima i prezaposlenošću roditelja. A tamo gdje se razara obitelj, razara se i prirodno, pravo ozračje za dijete, za čovjeka.

- Pričala mi je sestra Ljubomira kako je velika radost bila u kući Jurkića kada je došao iz rodilišta Emanuel. Oni su dijete primili kao poseban Božji dar. Emanuel je Božji dar obitelji Jurkić, ali i ovoj zajednici, rekao je biskup Bogović uvodno u krštenje Emanuela. Tako smo na blagdan Svete Obitelji primili novog člana u otočku župnu zajednicu, koji dolazi upravo iz velike i složne obitelji za primjer svima nama.
Brojač posjete:
43029
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016